Нова война срещу член 417 от ГПК, осъден е и певецът Крум

13:47, 25 мар 16 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Граждански сдружения и неправителствени организации се обявиха против член 417 от Гражданския процесуален кодекс в Пловдив. Те отново алармираха, че членът е в пълен разрез с европейските директиви за защита на правата на човека и на кредитополучателите.

"В законодателството в България е налице извращение на нормалните процеси. Редът на делата по този член е обърнат-първо се вади изпълнителен лист, след това лицето има право да оспори, но това не води до спиране на изпълнителното дело. Междувременно имуществото на длъжника се разпродава", заяви адвокат Десислава Филипова.

Според нея този член е лобистки, а от него се възползват предимно банките и фирмите за бързи кредити. "Банките имат право на изпълнителен лист на базата на извлечение от счетоводните си сметки. Това е лист формат А4, в който банката пише каквото иска като главница и лихви и това е достатъчно основание за изпълнителен лист".

"Съгласно правото на Европейския съюз, никое лице не може да бъде съдено по бърза процедура или да не може да се защити. У нас обаче това е позволена подобна практика“, допълни Десислава Филипова, която е член на Център за евроинтеграция и защита на човешките права.

Сдруженията, настояват за отмяна на член 417 от ГПК и са сезирали Европейската комисия (ЕК). Оттам има образувана проверка . "Очаквам, че ЕК ще санкционира законодателството, ако държавата и депутатите в Народното събрание, не отменят  този член", каза Филипова.

Музикалният изпълнител Крум също е един от пострадалите. Получава уведомление, че е със запорирани сметки, защото дължи на Валери Златанов от Минно-геоложкия университет 100 хил.лв. "Личната ми история, е че собственият ми дядо фалшифицира подписа ми и получава парите, които после не връща. Въпреки че доказах чрез експертиза, че подписът не е мой по член  417 от ГПК се водя осъден. Вече дължа повече от 160 хил.лв. Бил съм призован чрез уведомление, което е залепено някъде. Без да знам съм осъден", разказа Крум.

"Опитахме вариант да бъде отворено дело, за да се приложи експертизата на подписа, но закона не позволи. Единственият вариант е прокуратурата да образува друго дело и да се докаже, че дядо е фалшифицирал подписа ми. След това решението трябва да бъде приложено като доказателство за ново дело", уточни Крум.

Крум е изпуснал да възрази в законовия срок от две седмици поради незнание. "Не възразиш ли- виновен или не гориш. Затова работим за отмяна на целия член. Направен е за бързина на производството, но ползва аристократите на Темида, а ние получаваме огризките от правосъдие", завърши Филипова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама