Билетът да струва 1.60, иска ЦГМ

13:54, 25 мар 16 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цената на билета за наземен градски транспорт да стане 1,60 лв. Това предвижда икономическата рамка на Центъра за градска мобилност за 2016 г., представена пред журналисти. Предстои предложението да бъде гласувано в общинския съвет. Ако се приеме от общинарите, новата цена ще влезе в сила от 1 юни. Респективно цената на талона с 10 билета пък скача от 8 на 12 лв.

Друго предложение на центъра е въвеждането на обща карта "Метро плюс", която ще бъде за метро и една линия на наземния градски транспорт и ще струва 43 лв.

Предвижда се и въвеждането на карта за три дни за всички градски линии на стойност от 10 лв.

"Предлагаме и въвеждането на "Карта София" на стойност от 20 лв. Тя ще е насочена към туристите, които посещават столицата и ще важи за три дни, за всички линии на градския транспорт. С нея пътниците ще могат да влязат безплатно и във всички музеи и галерии в града", обясниха още от ЦГМ.

Вдигането на цената на билета е в следствие на анализ на Центъра за градска мобилност, който показва, че само 15% от пътниците в столицата се придвижват с билет за единично пътуване. 23% пътуват с абонаментни карти на редовна тарифа, а 63% - с преференциални карти.

"Увеличаваме билета, за да насърчим използването на по-дългосрочни документи, за това и предлагаме цените на всички абонаментни карти да запазят стойността си", обясниха още експертите.

Прогнозната стойност на билета е 1,64 лв., но експертите решили да предложат да „спестят на пътниците тези 4 стотинки“. Анализът показва още, че с месечна карта едно пътуване с наземния транспорт излиза 0,44 лв., пътуването с месечна карта за метро е 0,45 лв., а с годишна карта за цялата градска мрежа е 0,36 лв.

От ЦГМ обясниха, че се надяват до края на годината в градския транспорт да бъде въведена и т.нар. тикет система. Целта ѝ ще бъда да предостави информация на центъра за всички генерирани електронни документи.

„Ще искаме тя да може да определя евентуалния брой гратисчии във всяко едно превозни средство. Тази система ще трябва да може всичко. Да може да регистрира електронни документи и цялата информация за пътуванията в града“, обясниха още от ЦГМ.

Транспортните експерти се надяват системата да стане факт до една година. В новата икономическа рамка е заложено и разширението на буферните паркинги в София, като местата ще се увеличат със 700.

От Центъра за градска мобилност добавиха, че не знаят дали заедно с цената на билета ще се вдигне и глобата за нередовен пътник, която в момента е 20 лв. Това щял да реши регулаторният орган, от чиято компетенция са глобите.

Припомняме, че цената на билета за градски транспорт не е увеличавана от 2009 год. Преди година Центърът за градска мобилност предложи тя да скочи на 1,20 лв., но общинският съвет и кметът не се съгласиха. Сега обаче, след като през октомври местните изборите минаха, увеличението няма да се размине.

По-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че скачането на цената на билета за еднократно пътуване се налага, тъй като той най-често е ползван от туристи и от хора, които инцидентно ползват градски транспорт. Тя подчерта, че целта е да бъдат привилигировани гражданите, които са постоянни ползватели на градския транспорт в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама