На среща в Шумен набелязаха мерките за управление на водите и риска от наводнения до 2021 г.

14:04, 25 мар 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обществено обсъждане във връзка с разработените от Басейновата дирекция „Черноморски район“ План за управление на речните басейни в Черноморски район за басейново управление на водите 2016-2021 г. и Плана за управление на риска от наводнения се проведе в Областната администрация в Шумен.

С документите бяха запознати общинските  и областните администрации, ВиК-дружествата, „Напоителни системи“ ЕАД, областната дирекция  „Земеделие”, дирекциите „Пожарна безопасност и защита на населението“, водоползватели, граждански сдружения и неправителствени организации.

Целта на срещата бе да бъде постигната по-добра информираност.

По време на обсъждането се показаха отделните етапи от изготвянето на Плановете.

“Най-важната част от тези планове е програмата от мерки. Основната цел е постигане на добро състояние на водите. По изготвените мерки са компетентни различни институции”, обясни директорът на Басейнова дирекция “Черноморски район” Десислава Консулова.

“В програмата е заложена конкретната мярка, компетентната по тази мярка институция, източникът на финансиране и стойността за реализиране на мярката. В рамките на тези срещи всички заинтересовани страни следва да видят мерките и ако не са формулирани правилно да се коригират, да се уточни източника на финансиране по определените Оперативните програми. Това е важно, защото след като приключат обществените консултации плановете ще бъдат внесени в Министерски съвет за утвърждаване. След това те стават действащи стратегически документи, т.е. одобрените мерки стават задължителни за изпълнение, увеличава се и контрола по тяхното изпълнение. Контролът ще се извършва от всички компетентни министерства, не както беше досега – контролът се осъществяваше само директора на Басейнова дирекция, а той не може да контролира други министерства”, уточни Консулова.

Директорът на Басейнова дирекция допълни и, че Плановете се докладват и пред Европейската, докладва се напредъкът по изпълнението им, как се отразява върху състоянието на водите. След това Европейската комисия прави справка колко пари по проекти са отпуснати, има ли резултат от тези дейности върху речните басейни и ако не следват санкции.

В този смисъл за общините е важно при приемането на мерките да заложат в плановете и намеренията си за инвестиционни проекти в областта на водите. Защото след приемането на плановете, ако общините не са заложили тези проекти няма да имат възможност да търсят еврофинансиране”, разясни Консулова.

Директорът на Басейнова дирекция “Черноморски район” каза още, че общественото обсъждане по Плана за управление на риска от наводнения продължава до 30 юни тази година. До този период областните управители и кметовете ще могат да подадат информация за рискови участъци от наводнение, които не се включени в сега изработените карти на райони застрашени от наводнения. Тази информация ще бъде систематизирана в Басейновите дирекции, ще се състави регистър и за тези райони също ще бъдат набелязани мерки за действие.

Досега 8 района около реки в Шуменска област са набелязани като рискови. Те са със среден и висок риск от наводнение”, каза директорът на Басейнова дирекция “Черноморски район” Десислава Консулова. Тя уточни, че изводите са направени след предварителна оценка и за всеки един от тези райони има изготвени карти на заплахата и на риска от наводнения и Програма от мерки.

“Програмата е на база данни на Националния каталог от мерки за управление на риска от наводнения и включва 890 отделни мерки за предотвратяване, защита, подготвеност, възстановяване и реакция. За всеки район са набелязани мерки, било то почистване на речни корита, изграждане на диги, ремонт и реконструкция, изграждане на ранно предупредителни системи и др.”, обясни Консулова.

Общата стойност на разходите за изпълнение на мерките в Плана за управление на риска от наводнения възлизат на над 98 млн. лв., а за управление на речните басейни в Черноморски район за басейново управление на водите 2016-2021 г. - 697,4 млн.лв. Програмата от мерки в ПУРБ е насочена към намаляване на замърсяването от населените места, от индустриални източници, от селското стопанство, мерки насочени към опазване зоните за защита, опазване на крайбрежните морски води, подобряване на количественото и качественото състояние на подземните води.

Изпълнението им през периода ще се финансира чрез Европейски фондове, държавен и общински бюджети, бюджети на ВиК оператори, международни организации и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама