Размисли и страсти в парламента заради таксиметровите шофьори

14:16, 25 мар 16 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нерегламентираният протести на таксиметровите шофьори от снощи предизвика размисли и страсти и в парламента. Таксиджиите блокираха "Орлов мост" заради законовите промени, според които от 1 април всеки водач трябва да е превозвач. Така такситата трябва да са само на регистрирани търговци, които ще наемат шофьори на трудов договор

На брифинг в парламента БСП нападнаха МВР за протеста, като запитаха къде са били полицаите снощи и какви мерки е предприело вътрешното министерство. Депутатът Румен Гечев заяви, че от левицата искат да постигнат баланс на интересите. 

"Първо, да могат таксиметровите шофьори да работят спокойно и да хранят семействата си, но в същото време да бъдат защитен интересът на българските общества от гледна точка на редовното плащане на данъци. БСП остро възразяваме върху опита на една от групите на ГЕРБ да защити лобистките интереси на едрите корпорации. Позицията ни е категорична - ние сме за баланс на интересите на двете страни, но сме тук да защитим интересите на обществото и да осигурим нормален процес, при който таксиметрови превози в техните бизнесорганизации да бъдат така добри да плащат данъци. Без това да влияе върху цената на услугата", уточни Гечев. 

Колегата му Манол Генов допълни, че отговорността е изцяло на Министерство на транспорта и Автомобилна администрация. Той запита дали протестът е имал санкция от кмета на общината, тъй като били нарушени правата на хиляди софиянци и хора, пътуващи по тази гореща точка - „Орлов мост“. 

Според Георги Свиленски в ГЕРБ е сработило лобистко предложение законът да бъде променен - като под формата промяна в Закона за местните данъци и такси да бъдат направени промени и в Закона за автомобилните превози, където да отпадне възможността автомобилите да бъдат преотдавани на трети и четвърти лица. 

Това ядоса ГЕРБ и накара депутатът Станислав Иванов също да се изкаже пред медиите, като заяви, че популизмът, който струял микрофоните трябва да се спре веднъж завинаги. 

"В Закона за автомобилните превози наши колеги допуснаха грешка и лишиха от законовото право на български превозвачи да работят от името на по-голям превозвач, но за собствена сметка. Тази грешка я установихме и с този законопроект ние ще я променим", уточни Иванов. Той допълни, че тези, които са се регистрирали като превозвачи, могат да продължат да работят, но просто дават още едно законово право на българските превозвачи да работят от името на по-големи фирми за собствена сметка. 

Станислав Иванов заяви, че снощи е бил с министър Ивайло Московски на протестите и е гарантирал, че ще се проведат разговори с политическата сила, която подкрепя кабинета и в един момент оттеглила подкрепа от този законопроект. "Другата седмица този законопроект ще влезе в зала. Не може 30 автомобила, с 60 хиляди шофьора да страдат за 100 човека", каза още депутатът от ГЕРБ. 

От АБВ пък заявиха, че са съгласни минималният патентен данък на такситата да бъде намален до 300 лв. и да се заплаща два пъти в годината. Депутатът Лъчезар Никифоров посочи, че собственикът на таксиметровия автомобил сам трябва да предпочете дали да води самостоятелно счетоводство и самостоятелно да си организира дейността, или да бъде на трудов договор към компании и съответно тази компания да му заплаща дължимите вноски. 

„На последно място ние сме твърдо за въвеждането на публичен регистър, който да определи собствеността на таксиметровите автомобили. Всичко да бъде ясно, точно и прозрачно и да няма такива незаконни автомобили, които знаете, че не са рядка практика особено в големите градове“, коментира още Лъчезар Никифоров. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама