12 спектакъла са в конкурсната програма на театралния фестивал в Шумен

14:49, 25 мар 16 / Култура 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 12 са спектаклите подбрани за участие в тазгодишното издание на Международния театрален фестивал “Нова българска драма” в Шумен. Това оповести на пресконференция днес селекционерът Мишо Байков. Три са пиесите, които ще се борят за наградата в категорията “Авторски прочит”. Това са “Безпътен влак”, “Кота 506” и “Адажио”. Те са подбрани от общо 33 постъпили текста и ще бъдат представени от писателя Захари Карабашлиев.

До елитната селекция на спектаклите Мишо Байков стига, след като е изгледал 57 пиеси на 27 театъра в страната и е разгледал 20 заявки за участие.

Шест от постановките ще се играят на голямата сцена на Драматично-куклен театър “Васил Друмев” (ДКТ “Васил Друмев”), а останалите шест в камерна зала. “Старах се да подбера най-доброто представено през изминалия театрален сезон. Това са спектакли номинирани за “Икар” или спечелили някакви награди. По равно е разпределено участието на трупи от София и страната”, коментира избора си Мишо Байков.

След осемгодишно прекъсване на шуменска сцена в дните на фестивала, с постановката “Солунските съзаклятници”, се завръща Народен театър “Иван Вазов”.

За първи път в програмата на фестивала е включено участие на куклен и танцов спектакъл.

Председател на тазгодишното жури на “Нова българска драма” е проф. д-р на изкуствата Камелия Николова, а членове са писателят Георги Господинов, актрисата Снежина Петрова, режисьорът Стайко Мурджев и сценографът Огняна Серафимова.

ДКТ “Васил Друмев” ще участва във фестивала с вербатим спектакъла “Оттука започва България”, който е номиниран за наградите “Аскер” и попада в селекциите на “Варненско лято” и театралния фестивал във Враца.

Международното участие тази година включва театъра от турския град Адана, който ще представи спектакъла “Лазарица” от Йордан Радичков и Teatrul Tineretului Metropolis от Букуреш – Румъния.

Тазгодишното издание на форума се посвещава на 50 години от Друмевите театрални празници и 25 години от началото на фестивала “Нова българска драма”.

Предварителната продажба на билети за спектаклите започва от 10 април, а цените им ще са между шест и 16 лева.

По време на фестивала на сцените в Шумен ще се изявят 91 актьори, а в съпътстващата програма почитателите на Мелпомена ще имат възможност да видят и спектакъла “Пясъчен замък”, посветен на актьора и преподавател проф. Илия Добрев.

По традиция международното театрално събитие ще бъде открито в Деня на Шумен –  11 май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама