Москов внася в МС предложение за преобразуване на МБАЛ-Русе в университетска болница

15:02, 25 мар 16 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проект за допълнение на решение на Министерския съвет за определяне на университетски болници е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването. Според него с подобен статут могат да се определят още 4 лечебни заведения, сред които е и Многопрофилната болница за активно лечение в Русе.

В доклада си по предложението министърът на здравеопазването д-р Петър Москов припомня, че на МБАЛ-Русе е определена акредитационна оценка „отлична“ за срок от 5 години за практическо обучение на студенти по професионално направление „Медицина“ и на студенти от професионално направление „Здравни грижи“ по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. Определена е и акредитационна оценка „отлична“ за срок от 5 години за следдипломно обучение по 21 специалности за лекари и по специалностите Анестезиология и интензивни грижи и Операционна и превързочна техника за лица от професионално направление „Здравни грижи“. На лечебното заведение е определена и акредитационна оценка „отлична“ за срок от 5 години за следдипломно обучение по още 7 специалности за лекари.

Припомняме, че още през юли 2015 г. бяха направени първи стъпки в тази посока.

Тогавашният ректор на Русенския университет, чл.-кор. проф. Христо Белоев, на Медицинския университет в София, акад. Ваньо Митев, и изпълнителният директор на МБАЛ – Русе, д-р Иван Стоянов, подписаха меморандум за сътрудничество. В него се регламентират съвместните дейности за обучение, специализации и преквалификация на кадрите и за повишаване нивото на медицински грижи за населението в русенския регион.

Трите страни ще обединят усилията си за преобразуване на Многопрофилната болница в Русе в Университетска многопрофилна болница за активно лечение, а тя, от своя страна, ще се превърне в база на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ на Русенския университет. В документа е записано още, че страните ще подпомагат обучението и ще работят за създаването на нови специалности към факултет „Обществено здраве и здравни грижи“, които са крайно необходими за региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама