Бан Ки- Мун приветства присъдата на Караджич, жертвите смятат, че е прекалено лека

15:13, 25 мар 16 / Свят 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун определи произнесената от Международния трибунал за престъпления в бивша Югославия като „исторически ден за международното наказателно правосъдие“, предаде АФП.

„Тази присъда изпраща силен сигнал към всички, които са на отговорни постове, че ще им бъде поискана отговорност и че бегълците не могат да избягат от решимостта на международната общност да ги изправи пред съда в съответствие със закона“, заяви генералният секретар.

Жертвите и близките на загиналите смятат, че решението на съда за 40 години затвор е прекалено мека, пише британския в. „Гардиън“.

"Справедливостта не възтържествува. Чакахме тази присъда толкова дълго, много майки вдовици починаха, не дочаквайки тази присъда. Размерът й обаче не е такъв, какъвто очаквахме. Това е разочарование", каза Фалида Ефендич, вдовица от Сребреница, загубила съпруг и син в етническото клане.

За сметка на това много сърби подкрепят извършителя на клането в Сребреница през 1995 г.,

Бившите войнстващи сръбски националистически партии са на мнение, че международното правосъдие се е отнесло несправедливо със сърбите. "А какво да кажем за тези, които извършваха същите престъпления срещу сърбите?", питат роднини на Караджич.

Повечето сърби се обединяват около идеята войните от 90-те годни на 20-и век трябва да си останат в миналото.

За САЩ и Европа конфликтът в бивша Югославия събуди спомени от Втората световна война и усещането, че трябва да се потърси отговорност от виновниците, отбелязва в. „Гардиън“. Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия може да бъде обвиняван за различни неща, включително за бавния ход на делата, работата му помогна за консолидиране на демокрацията в бивша Югославия, като осигури някаква справедливост, без да проявява отмъстителност. Колелата на правосъдието се въртят бавно, но се въртят". Така коментира присъдата американският "Вашингтон пост". Премиерът Александър Вучич обяви на честване на 17-годишнината от бомбардировките на Белград от самолети на НАТО, че Сърбия няма да позволи присъдата срещу Караджич да се използва за политически цели.

Припомняме, че в четвъртък, близо четвърт век след извършването на престъпленията, Кариджи бе обявен за виновен по 10 от 11 обвинения, включително за геноцид в Сребреница, където през 1995 г бяха избити 8000 босненски мюсюлмани. Освен това съдията установи, че той носи лична наказателна отговорност за серия от престъпления срещу човечеството и нарушения на законите по време на войната в Босна през 1992-1995 г.

Присъдата му бе определна като най-важната от 80-те произнесена досега. Караджич беше оправдан само по едно обвинение - за геноцид по време на етническо прочистване.

70-годишният Караджич обяви, че ще обжалва.

В петък сръбското правителство се събира на извънредно заседание заради присъдата.

По време на заседанието ще се обсъжда единствено присъдата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама