Комисията по екология подкрепи Общинското предприятие „Чистота” в Шумен

15:22, 25 мар 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по екология единодушно подкрепи правилник за устройството и дейността на  Общинско предприятие „Чистота“ -  Шумен.

По време на заседанието стана ясно, че веднага след приемането от Общински съвет на докладната за предприятието за почистване, ще започне работа по създаването му.

Според зам.-кметът по стопанските дейности Росица Антонова е много оптимистично да се мисли, че то ще успее да поеме цятлата работа от концесионера след приключването на договора за сметосъбиране и сметоизвозване с „Титан БКС” на 31 август.

По думите й по-скоро ще се наложи удължаване на концесията с частната фирма за почистване, но само за някои от дейностите, които сега тя извършва.

След като в края на май стане ясно каква готовност има в Общинсккото предприятие „Чистота” и какви дейности ще може да извършва, ще се реши и за концесията, обясни Антонова. Така една част от дейностите ще се вършат от предприятието, а друга – от концесионера. Тя отбеляза, че озеленяването ще премине изцяло към ОП „Паркове и обредна дейност”, както е заложено и в преструктурирането на общинските предприятия.

На днешното заседание общинските съветници разгледаха и приеха отчета за изпълнение на „Програма за изпълнение на дейностите по отпадъци” и „Програма за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух и достигане на установените норми за ФПЧ10”в Община Шумен за 2015 г.

Съветниците единодушно гласуваха против осигуряване на съфинансиране на дейностите по извършено обследване и неотложен ремонт на технически съоръжения на водовземната кула на язовир „Тича“.

От докладната става ясно, че ремонтът възлиза на стойност 47 952,00 с ДДС.

С пимо областният управител уведомява Общината, че сумата е приета при условия за съфинансиране от общините Шумен, Търговище и Велики Преслав и „Напоителни системи“ ЕАД. „Напоителни системи“ ЕАД осигурява сума в размер 20 000,00лв. с ДДС, а останалата сума в размер на 27 952,00лв. с ДДС се предлага да бъде разпределена между общините пропорционално съобразно процентното съотношение на тяхното население.

Община Шумен трябва да заплати 63,54% от сумата или 17 760,70лв.

Съветниците от комисията по екология се обединиха около мнението, че Общината не трява да плаща за ремонт на обект, в който няма собственост и гласуваха против докладната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама