Милко от „Максуда“ получи 28 г. затвор за убийство и блудство с родната си дъщеря

15:25, 25 мар 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бащата на ненавършилата 2 години Станка, която почина миналата година след блудство и жесток побой, ще остане 28 години в затвора при първоначален строг режим. Това реши петчленен състав на Варненския окръжен съд.

Милко Стоянов от ромската махала „Максуда“, който въпреки множеството експертизи и показания на свидетели за системното насилие над момиченцето, досега отричаше вината си, днес я призна в съдебната зала с думите: „Нещо ми стана и започнах да правя така. Вече няма да правя такива глупости“. Това накара прокурора да се усъмни в искреното му съжаление и критичност към сторените гаври и бруталните побои над родното му дете, извършвани системно, свирепо и с особена жестокост в продължение на 9 дни от май до 2 юни 2015 г., причина за смъртта на момиченцето.

Представителят на държавното обвинение искаше доживотен затвор за 26-годишния Стоянов. Заради поисканото преди дни от защитата на подсъдимия съкратено съдебно следствие, което определи като процедурен трик за избягване на най-тежкото наказание,  прокурорът пледира за лишаване от свобода за 30 години при специален режим за убийството, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, а за второто престъпление – блудствените действия с  невръстната Станка, максималното предвидено в закона наказание, намалено с една трета.

Момиченцето  било изключително красиво, въпреки условията и средата, в която живеело, стана ясно днес. Представителят на обвинението припомни, че при първоначалните си обяснения Стоянов се опитал да прехвърли вината за пребиваното дете на майка му, която също е със следи от брутални побои, нанасяни й от подсъдимия. Въпреки чистото си съдебно минало Стоянов е с криминални регистрации за кражба и нанасяне на телесна повреда, а в махалата, където живеел в дома на баба си, всички го избягвали като особено опасен, агресивен и лесно избухлив. Доказателство за това са преброените при аутопсията на детето, което почина на 8 юни 2015 г. в болницата, не по-малко от 11 удара в главата, над 30 удара по ръцете и краката и над 20 удара по тялото. Стоянов блъскал детето в земята, правил го системно и с особена свирепост.

Пред разследващите Милко разказал, че майка му го изоставила, когато бил едва на 12 г., и заминала да живее с друг мъж. Баща му пък много рядко се интересувал от него. Това било и причина той да учи само до трети клас.  Твърдял, че не е биел първата си жена, но при втората – Янка, „нещо му станало“. В хода на разследването се оказало, че Милко посягал и на бабата, при която живеел със семейството си.

Според психиатрите, направили оценка на личността на Стоянов, той е напълно здрав. За сметка на това е лесно възбудим, агресивен, опасен и е склонен да се оневинява.

Днешната му присъда подлежи на обжалване пред Варненския апелативен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама