С технология от почти 2000 години ученици сами си направиха хартия

15:52, 25 мар 16 / Култура 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръчно леене на хартия по технология, която е на почти 2 000 години, изпробваха ученици от Езикова гимназия – Добрич по  проект „Истории с хартия” на художествената галерия.

в предварителния образователен етап те са научили, че хартията е възникнала в Китай и от тогава до сега тя се прави по един и същи начин, като материал от дървесната целулоза, която се извлича както тогава така и сега от кората на дърветата. Учениците използваха рециклирана хартия.

Ръчният подход за леене на хартия е използван най-много през Средновековието, обясни ръководителят на проекта Недко Недков. При технологичните промени при самото правене на хартия методът е  почти забравен. През последните години на 20 век художници проявяват интерес към старите технологии и възраждат този метод за ръчно правене на хартия.

Методът е достатъчно артистичен, тъй като самият процес - от начало до края, предполага творчество. Може да се променя дебелината на хартията, това, което тя съдържа, премахват се всякакви физични свойства на купешката хартия, стандартната. По този начин авторът добива авторство върху самия лист. Затова ние я наричаме ръчна хартия или авторска, тъй като по никакъв начин не би могла да бъде повторена, обясни Недков. Той посочи, че има голям интерес през последните години към този метод на работа с хартията. Още повече, че той е лесен, достъпен и за това децата го практикуват с удоволствие.

При ръчното леене стара хартия - рисунки, тетрадки, вестници и др., се накисва във вода. След като достатъчно се хидратира, се разбива с миксер, докато се получи хартиена каша. Тя се разтваря в голяма вана с вода, за да се получи фина хомогенна смес. Със специално подготвена рамка – опънато сито или мрежа, се загребва от разтворената каша. Излишната вода изтича през ситото, а това, което се утаи, е тънкият слой целулоза, който след това изсъхва и се превръща в здрава хартия. Тези качествено изляти ръчни листи се използват освен, от художниците и графиката, тъй като физичните свойства на хартията вече са променени. Листът е отново здрав, но без тези механични пресования, примеси, добавки, лепила и всичко останало, което има всяка една промишлена хартия, обясни Недков.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама