Хафъзов и Местан искат втора джамия в София, месчидът в Люлин бил законен

16:18, 25 мар 16 / Политика 25 691 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Крайно време е в София да се построи втора джамия, тъй като мюсюлманите се молили по тротоарите при минусови температури, с което се причинявал дискомфорт и на преминаващите граждани. Това заявиха екслидерът на ДПС Лютви Местан и близкият му депутат Хюсеин Хафъзов.

Миналата седмица жителите на столичния квартал "Люлин" се събраха на протест срещу незаконен ислямистки молитвен дом, който бил без никакви отличителни знаци и фигурирал в квартала като склад за обувки.

За него, Хюсеин Хафъзов заяви, че бил законен и го посещавал с гордо вдигната глава. "Когато посещавам храма никога не искам Акт 16 или нотариален акт за собственост. Проверил съм предварително този храм, наречен месчид. Той е законен от гледна точка на документите и всички изисквания на Главното мюфтийство. Има учредено мюсюлманско настоятелство, което заедно с Районното мюфтийство в София имат договор със собственика на сградата за ползването й за религиозни мероприятия. Имаминът е назначен от Главното мюфтийство за свещенослужител, така че всички мероприятия и дейности в тази сграда са законни", категоричен бе Хафъзов (Запазен е оригиналния му изказ б.р.).  

Хафъзов уточни, че такива месчиди в страната има около 300, а в Европа хиляди. Хафъзов подчерта, че най-вероятно днес пак ще бъде в този молитвен дом, защото иска да даде ясен сигнал, че ще е винаги навсякъде, където са мюсюлманите. 

"Имаме желанието да построим храм-джамия в София, която да отговаря на нуждите на мюсюлманите. Има нужда от такъв храм, а Главно мюфтийство и Районното мюфтийство твърдят, че трябват няколко", отбеляза Хафъзов. 

Той се оплака, че зимно време, когато мюсюлманите се разболеят два поредни петъка и пият антибиотици, търсят уютно и приятно място, където да се молят. Хафъзов разказа, че почти винаги се моли вън, пред храма на софийската джамия, което е дискомфортно при минусови температури. 

Местан допълни, че Главното мюфтийство е поело отговорност за този месчид и не прави чест на столицата на България да се налага, включително и на дипломати, да извършват религиозните си задължения по тротоарите. 

"Крайно време е компетентните държавни и местни власти да изпълнят елементарното задължение да издадат строително разрешение за изграждането на втори молитвен храм в София", категоричен бе Лютви Местан. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама