"Магнификат" на Джон Рутър ще дебютира на Мартенски музикални дни

17:01, 25 мар 16 / Култура 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На нарочна пресконференция в Доходното здание бяха представени музикантите, които ще изпълнят премиерното за България произведение Magnificat от John Rutter, съобщават от културната институция. Концертът на практика ще сложи край на програмата на 56-ото издание на международния конкурс "Мартенски музикални дни" от 19 ч. на 27 март, неделя, в Доходното здание. 

Участие взеха Проф. Васил Арнаудов, Найден Тодоров - диригент, Свилен Димитров - диригент на хора, Волфганг Давид - цигулка, Мария Цветкова - сопран. 

Магнификат от Джон Ратър е музикално оформление на библейската песен Магнификат, завършена през 1990 г. Разширената композиция в седем части "за сопран или мецосопран соло, смесен хор и оркестър (или камерен ансамбъл)" се основава на текста на латински, примесен с "На една роза, една прекрасна роза", анонимно английско стихотворение на Мариански теми, в началото на Sanctus и молитва към Дева Мария. Музиката включва елементи на латиноамериканска музика.

Композиторът дирижира първото представление в Карнеги Хол на 26 май 1990 г. и първия запис с певците на Кеймбридж и лондонската Sinfonia. Пресата на Оксфордския университет публикува Магнификат през 1991 г. и На една  роза, една прекрасна роза отделно през 1998.

Докато песента Магнификат често е  съпроводена с музика, като редовна част от Католическите вечерни и Англиканската вечерня, творбата на Ратър е една от малкото разширени композиции, заедно с тази на Бах. Отзивите на критиката са  смесени, оценявайки, че "оркестрацията е блестяща и много колоритна" и "музиката изтъкава магическо заклинание на успокоение и мир", но и пресъздава "виртуална енциклопедия на музикалните клишета, едно ... предвидимо упражнение в лъскав популизъм ". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама