Вицепрезидентът подкрепи Бокова за шеф на ООН

17:06, 25 мар 16 / Политика 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепрезидентът Маргарита Попова изрази подкрепата си към кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН при откриването на  конференцията "Учителските синдикати на Балканите за мир", предаде БНР. В края на 2015 г. президентът Росен Пленелиев също намекна, че подкрепя кандидатурата на Бокова.

Маргарита Попова каза в словото си, че образованието като мост и съзидание за мира е идея на ЮНЕСКО и e една от основните му мисии като наблегна, че организацията се оглавява от българката Ирина Бокова.

"На мен ми се иска всички заедно да поздравим г-жа Ирина Бокова, която освен че е генерален директор на ЮНЕСКО, има смелостта, куража и всички качества да бъде най-добрият кандидат за генерален секретар на Организацията на обединените наци", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Бокова е номирана за генерален секретар на ООН от България с решение на Министерски съвет, а в понеделник беше представен и нейният екип. Кампанията ще струва 106 000 лв. и ще има три етапа - представянето на кандидатурата, което ще е до края на март - началото на април; първото изслушване и разглеждането на кандидатурите в Съвета за сигурност на ООН; периодът до самия избор през началото на октомври.

До момента има 7 кандидати за генерален секретарна ООН. Шест са от източноевропейската регионална група и един от западноевропейската, представител на Португалия.

Наскоро след разследване на сайта „Биволъ“ стана ясно, че генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и съпругът й Калин Митрев имат имотни придобивки за 4,7 милиона долара при ползваем доход от 2,7 млн. долара. Според разследването разликата от 2 млн. долара е с неясен произход и следва да се изясни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама