2 лв. великденски добавки, ако ги получат всички пенсионери

17:14, 25 мар 16 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалното министерство заделя 50,5 млн. лв. за великденски добавки за пенсионерите. Това, според вицепремиера Ивайло Калфин, означава, че ако парите бъдат разпределени между всички получаващи пенсия, те ще вземат едва по 2 лв. отгоре.   

Калфин направи сметката, след като независимият депутат Велизар Енчев му зададе въпрос по време на петъчния парламентарен контрол, свързан именно с разпределението на парите за великденските добавки за пенсионерите. 1 260 000 пенсионери ще получат добавка за Великден от 40 лева, а общо пенсионерите са 2,2 млн. Според Енчев пенсионерите, които няма да получат добавка, са дискриминирани. Той поиска те да получават добавки в зависимост от размера на пенсията си и запита защо разликата между най-високата и най-ниската е близо 6 пъти. "Премиерът каза, че в хазната има 3 милиарда приходи, къде са тези пари? Освен това държавата дава повече пари месечно за бежанци, отколкото за пенсионерите, които работели достойно за страната ни", заяви още Велизар Енчев.

Според вицепремиера обаче, това е безсмислено упражнение и по-ценното за кабинета е с тези заделени средства да се подпомогнат най-бедните пенсионери. "Тази сума за добавки не застрашава по никакъв начин финансовата стабилност на бюджета", уточни той.

Калфин обясни, че общо 61 млн. лв. е преизпълнението на бюджета на НОИ и разпределят това, което имат.

Преди около две седмици стана ясно, че и за този Великден правителството реши да раздаде по 40 лева на пенсионерите. Бонус ще получат всички с пенсии под 300 лева - или 1 262 000 души, което е около 60% от общия брой пенсионери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама