Увеличават се делата за корупционни престъпления на територията на Окръжната прокуратура в Търговище

17:30, 25 мар 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
38 досъдебни производства за корупционни престъпления са наблюдавали прокурорите  в област Търговище през миналата година,  се сочи в отчета на Окръжната прокуратура, който беше представен в присъствието на заместник главния прокурор Ася Петрова и прокурора от Върховната касационна прокуратура Емилия Пенева.

За  подкуп, е било водено досъдебно производство, приключило с обвинителен акт, внесен в съда срещу три лица. От наблюдаваните досъдебни производства с вероятен корупционен мотив 18 са новообразувани. Внесените в съда 14 обвинителни акта са били срещу 18 лица, което е почти двойно увеличение в сравнение с 2014 година. Предмет на наблюдаваните досъдебни производства  са  присвоявания, документни престъпления и престъпления по служба.

"През 2015 г. се запазва проблемът за разследване на телефонните измами. От  54 случая са  разкрити само шест и в това отношение Окръжната прокуратура в Търговище отчита дълг към обществото по разкриване и наказване на тази престъпност." се сочи в отчета.

Анализът на разкритите икономически престъпления сочи, че водещи са престъпленията против стопанството, финансовата, данъчната и осигурителната система.

Има видимо увеличение при регистрираните документни престъпления и на тези против собствеността.  Завишаването на документните престъпления е в резултат на извършени проверки по закона за гражданската регистрация, като са констатирани множество лица, регистрирани неправомерно от кметовете на населени места.Това са основно живеещи в Република Турция.

През отчетния период са образувани и водени предварителни проверки по 19 преписки  с оглед данни за извършени престъпления за представяне на неверни сведения за получаване на финансови средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската държава. В сравнение с предходните периоди се отбелязва значителното намаление както на водените преписки, така и на образуваните досъдебни производства и  на внесените прокурорски актове, за престъпления свързани с неправомерно ползване на субсидии по еврофондове. През миналата година в съда са били внесени девет прокурорски акта за тези престъпления, което е двойно по-малко от 2014 г. Факторите, влияещи на тенденцията за намаление на регистрираните престъпления с предмет еврофондове са в резултат на целенасочената, трайна и последователна работа в тази посока от страна на полицията, прокуратурата и структурите на Държавен фонд „Земеделие“ и Разплащателната агенция  през последните 3 - 4 години, довели до наказване на извършителите им, категорични са от държавното обвинение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама