Теменужка Петкова: В средата на 2016 ще е готов интерконекторът с Румъния

17:50, 25 мар 16 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първите дни на месец април ще бъде подписан договорът с австрийска компания за изграждане на интерконектора на България с Румъния. В средата на тази година България ше се поздрави с първата си междусистемна връзка. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред бТВ.

Петкова коментира още, че има сериозен напредък и по интерконектора с Гърция. „В момента се прави пазарният тест, на базата на който да се види икономическият ефект от този проект. През месец октомври трябва да стартира строителството“, допълни Петкова.

Министър Петкова каза още, че заедно с КЕВР и Министерството на труда и социалната политика се работи по приемане на мярката "Социална тарифа". Според приблизителни изчисления тя ще представлява намаление от 30% от крайната цена за електроенергия и от нея ще се възползват уязвимите граждани. Все още обаче се уточняват критериите, по които да бъдат определени кои граждани влизат в тази уязвима група.

"Хората ще получат една допълнителна подкрепа, ако възникнат промени в цената за електроенергия и тя се повиши леко при провеждането на процеса на пълна либерализация на енергийния пазар", каза още Петкова. Социалната тарифа предвижда по-ниски цени за най-необходимите нужди на домакинствата.

За либерализацията на пазара и създаването на Българската независима борса Петкова коментира, че тя работи изключително добре и цените са абсолютно нормални. По думите й им регистрирани на борсата над 32 участника, а 95% от тях търгуват ежедневно на нея. Тя допълни, че предстои въвеждането на пълна либерализация на електроенергийния пазар, което ще се случи поетапно, като се очаква и докладът на Световната банка, който да се вземе предвид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама