Лидер на „Ислямска държава“ е убит от американски военни в Сирия

18:01, 25 мар 16 / Свят 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вторият по важност лидер на „Ислямска държава“ е бил ликвидиран по време на въздушна операция на американските военни, съобщава Си Ен Ен.

Убит е екстремист, познат като Хаджи Имам, чието истинско име е Абд ал-Рахман Мустафа ал-Кадули. Той се смята, че е заместник на лидера на Даеш Абу Бакр ал Багдади.

Кадули е етнически тюркмен, роден през 1957 г. или 1959 г. в Мосул, един от днешните бастиони на "Ислямска държава". През 2004 г. той се присъединява към местният клон на „Ал-Кайда” и става командващ на терористите в родния си край. След като е освободен от затвора в началото на 2012 г. отива в Сирия, за да се бие на страната на Даеш.

Според някои източници именно той временно е замествал за няколко месеца ранения при въздушен удар лидер на екстремистите Ал Багдади.

Информацията за смъртта на лидера не е потвърдена официално. Очаква се това да се случи тази вечер, когато министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър ще обяви новината. Той ще потвърди още, че при въздушен удар този месец е убит „министърът на войната” на "Ислямска държава“ - Таркан Батирашвили, познат като Омар ал Шишани или Омар Чеченеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама