„Спаси София“ : Билет 1.60 лв. ще пропъди пътниците от градския транспорт

18:44, 25 мар 16 25 564 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Необоснованото увеличаване на цената на билета могат да се тълкуват само като целенасочена политика на пропъждане на пътници от градския транспорт. Такава е позицията на неправителсветната организация „Спаси София“, с която категорично се противопоставя срещу увеличаването цената на билета за еднократно пътуване в София от 1,00 на 1,60 лв. предложено днес от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Според организацията тези действия са в ущърб на пътниците и противоречат на всякакви международни принципи и стандарти за устойчиво, зелено и мобилно градско развитие.

„Спаси София категорично се противопоставя на подобна мярка. В период, в който цените на горивата са ниски, а г-жа Йорданка Фандъкова не пропуска да препотвърди ангажимента си да направи градския транспорт по-привлекателен, увеличаването на цената на билета без то да е обвързано с каквото и да е подобряване на услугата е неоправдано и недопустимо“, се казва в позицията на организацията.

От неправителствената организация настояват Столична община да насърчава използването на градски транспорт и да предприемат реални мерки за подобряването на транспорта в столицата. Те искат още разнообразяване на превозните документи и ускорено завършване на електронната система за таксуване.

Преди три месеца Спаси София внесе за разглеждане в Транспортна комисия към СОС предложение за въвеждане на нов почасов билет, позволяващ неограничен брой прекачвания в рамките на 90 минути на цена 1,50 лв. Предложението обаче беше отхвърлено от ЦГМ като „икономически неефективно и дискриминационно“ с обяснението, че така се давали необосновани привилегии на онези, които ще закупят почасов (и по-скъп от единичния) билет. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама