Лекарският съюз започва протестни действия от понеделник

20:09, 25 мар 16 / Политика 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският лекарски съюз излезе с решение, че състоянието на здравеопазването е достигнало критична точка и се дистанцира, и снема доверието си от ръководството на Министерството на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК в този му състав. Това стана ясно от официалното решение на Националният съвет на БЛС от днес. В сряда личните лекари пък заявиха, че излизат на протест от следващата седмица.

Днес частните и общински болници също обявиха национална стачна готовност в знак на несъгласие с одобрената от правителството тази сряда Национална здравна карта, с въвеждането на служебния Национален рамков договор и с проекта за Наредбата за основния пакет здравни дейности. 

В решението се се казва, че от 28 март лекарският съюз започва поетапни ефективни протестни действия и призовава всички свои членове да се включат в тях. Също така от съюза заявяват, че разделението на медицинските дейности на пакети няма да доведат до положителни ефекти. 

Лекарите посочват, че едностранното въвеждане на „рамков договор” е незаконно и че ако влезе в сила решението на Националния съвет на НЗОК лекарите няма да работят по предвиденото в него, според тях то трябва да бъде оттеглено.

Ето и пълният текст на решението на Българския лекарски съюз:

РЕШЕНИЕ

на Националния съвет на БЛС

Националният съвет на Българския лекарски съюз за пореден път заявява, че състоянието на здравеопазването е достигнало до критичната точка на хаоса и предлаганите промени не водят до развитие и подобрение на здравната система. Това е така, защото: • Не е вярно, че изкуственото разделение на медицинските дейности в пакети; необходимата, но неудачно направена наредба за удовлетвореността; недомислиците в наредбата за достъп и други нормативни актове, водят след себе си до положителни ефекти. • Не е вярно, че договорното начало бе възстановено ефективно; • Не е вярно, че едностранното въвеждане на „рамков договор” е законно; • Не е вярно, че въведените „критерии за качество и достъпност на медицинската помощ“ са истински критерии и ще доведат до прокламирания ефект; • Не е вярно, че е разширен обемът на гарантираните медицински дейности за профилактика и диспансеризация при социалнозначими заболявания; • Не е вярно, че има изобилие от талони за консултации;  • Не е вярно, че бюджетът за извънболнична медицинска помощ нараства съобразно потребностите на населението, Националната здравна стратегия и европейската политика в сектора;  • Не е вярно, че въвеждането на пръстовия отпечатък ще подобри качеството, контрола и достъпа до медицинска помощ.

Ние, българските лекари, не сме съгласни обществото да бъде заблуждавано, а ние да носим отговорност за изказаните неистини.  Поради това:

1. Настояваме проектът за Решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен. В противен случай, ще потърсим правата си в съда, включително и от отговорните лица.  2. Декларираме, че при влизането му в сила няма да работим съгласно предвиденото в него и заявяваме, че последствията за пациентите, породени от липсата на адекватна здравна помощ, ще носят отговорните за настоящата политика. 3. Дистанцираме се и снемаме доверие от ръководството на Министерство на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК в този му състав; 4. От 28.03.2016 г. Българският лекарски съюз обявява стартирането на поетапни ефективни протестни действия и призовава всички свои членове да се включат в тях.  5. Апелираме за върховенство на закона и стриктно спазване на договорното начало.

Националният съвет на БЛС декларира, че Българският лекарски съюз е единствената законова организация, защитаваща правата на българските лекари и пациенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама