Иван Кръстев: Западът не е толкова силен, колкото се страхуваме или колкото се надяваме

22:16, 25 мар 16 / Политика 25 709 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Западът не е толкова силен, колкото се страхуваме или колкото се надяваме. Така политологът и директор на Центъра за либерални стратегии Иван Кръстев коментира ситуаццията в Европа с бежнаската криза и тероризма по БНТ. По думите му един от големите проблеми на Европа е, че всичко това, което я прави привлекателна е това, което я застрашава - новите технологии и отворените граници.

Кръстев коментира още, че статистиките показват по-малко терористични акции през последните години в сравнение със 70-те години на миналия век в Западна Европа. Той допълни, че подкрепата за "Ислямска държава" в мюсюлманските страни не надхвърля 10 процента в нито една от тях. В Германия преди години подкрепата за фракцията "Червена армия" в Германия е била 30%.

"Една от най-големите разлики с терористичната вълна от 70-те години е, че тогава основните лидери на терористични организации са завършили хуманитарни специалности, а в момента в джихадистките среди почти всички идват от инженерни специалности. Това е провалът на проекта за модернизация, а не е защото искат да правят бомби", каза Иван Кръстев.

Политологът обясни, че големият проблем е социалните държави, които толкова харесваме, защото не могат да интегрират хора. Америка според него е успявала да интегрира толкова много различни националности точно защото не е социална държава. "Ние ставаме зрители на собствените си държави. През цялото време ги аплодираш, но не си част от това, което се случва", коментира той.

Целта на тероризма е да повлияе на въобръжението на обществото, да го кара да си представи неща, които го парализират, обясни Кръстев.

За страхът от тероризма политологът посъветва хората да не се успокояват с хапчета. "Въпросът не е да се успокоим, а да се опитаме да си дадем представа за това, което става и да говорим за него по-спокойно, а не да се страхуваме толкова много", каза Иван Кръстев.

По проблемът за това да има обща европейска армия и полиция Иван Кръстев коментира, че това предполага култура на саможертва, а Европа след Втората световна война не е изградена на този принцип.

Общо ФБР в Европа означава взимане на властта от Германия и Франция. Така коментира проблема пък социологът Андрей Райчев. По думите му те държат властта и не се справят добре.

Според социолога Европа трябва да се централизира или да се разпадне. За бежанската криза той каза, че България не е заплашена от нея. "Заплахата за България е от разпадане на Европа и ако тя се разпадне шансът ни е Америка", допълни Райчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама