Виртуозно пиано, цигулка и оркестър в предпоследния ден на Мартенските музикални дни в Русе

07:57, 26 мар 16 / Култура 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пианистката Борислава Танева заедно със сопрана Ралица Ралинова ще представят мултимедийния концерт Артур Лурие – откъсната страница от сребърния век, посветен на творчеството и интересната съдба на композитора Артур Винсент Лурие на днешния 26 март, от 11 ч. в зала Европа на Доходно здание. Автори на документалния филм, който ще бъде показан по време на концерта, са Моника Якимова, Боян Петров и самата Борислава Танева.

Танева е пианист, педагог, камерен музикант, композитор и организатор на музикални събития. Лауреат е на национални и международни конкурси по пиано, камерна музика и композиция в България, Италия, Япония, Гърция и др. Понастоящем е професор по пиано и педагогическа практика в НМА. Носител е на наградата Златното перо за 2014 за изключителен принос към българската култура и изкуство, а година по-късно получава и Кристална лира за цялостен принос към българската култура.

Сопранът Ралица Ралинова е родена през 1989 в Либия. Завършва висшето си образование в НМА Панчо Владигеров – София със специалности оперно пеене и пиано. Носител е на редица награди от престижни национални и международни конкурси, сред които първа награда на международния конкурс Франц Шуберт – Русе 2015, наградата на БНР, Наградата на Държавна опера – Русе. Била е солист на оркестъра на БНР, Софийска филхармония и Държавна опера – Бургас.

Съботният ден обещава да премине в една забележителна вечер, изпълнена с музикантско майсторство от най-висока класа. На русенска сцена като солист и диригент на Оркестъра на „Класик FM Радио“, ще се изяви прочутият виртуозен цигулар Шломо Минц. Концертът ще се състои днес от 19 ч. в Голяма зала на Доходно здание. Изключителните музиканти ще поднесат на публиката едно незабравимо изживяване под звуците на произведения от Бах, Бритън и Чайковски.

Критици, колеги и публика определят Шломо Минц като един от най-изтъкнатите цигулари на нашето време, ценен високо за своята безупречна музикалност и доминираща техника. Свири редом с музиканти-легенди, сред които Серджиу Челибидаке, Клаудио Абадо, Мстислав Ростропович и др. Председател на жури на много елитни конкурси, както и артистичен директор на множество международни музикални фестивали. Носител на редица престижни награди. В Русе той ще солира на Оркестъра на „Класик FM Радио“, създаден през 2002. Оркестърът партнира редовно със световните звезди на класиката като Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Ванеса Мей, Максим Венгеров и др. И този път те не правят изключение, водени от брилянтния Шломо Минц.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама