Ветроходци от пет държави ще участват в регатата „Юнга 2016“

08:02, 26 мар 16 / Спорт 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 90 състезатели от 14 ветроходни клуба от България, Турция, Украйна, Молдова и Румъния са подали заявки за участие в регатата „Юнга 2016“, която ще се проведе в началото на април във Варна. Това съобщи председателят на яхтклуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна“ Гергана Георгиева.

Яхтклубът е организатор и домакин на първата за сезон 2016 регата от календара на Българската федерация по ветроходство за детски и неолимпийски класове – Оптимист и Лазер 4.7. Това е и първата от серията силни международни регати в България преди Европейското първенство на клас „Оптимист” през 2017 г. в  Бургас. Значимостта, организацията и представянето е изключително важно за нас, за да може следващото издание през 2017 г. да бъде включено в календара на Международната федерация по ветроходство. То предполага и по-силно и масово участие на младежи от цял свят, което би довело по-добро представяне на Варна като Европейска младежка столица през  2017 г., обясни Георгиева.

Международната регата „Юнга 2016” ще се проведе от 3 до 7 април в акваторията на Варненския залив. Първото издание на регатата е през далечната 1974 г. През 90-те години тя не се е провеждала и е възобновена преди четири години във формат само за най-малките и начинаещи, които започват своето обучение в клуба през годината. 42 години по-късно регатата отново ще се провежда по стандартите за международни прояви и ще е валидна за ранглистите на страната.

Награди ще бъдат връчени на всяка лодка на първо, второ и трето място във всяка група и клас. Специална награда е предвидена за първо място в генералното класиране на клас „Оптимист” - чисто ново вeтрило на италианската компания “ONE Sails”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама