Музикалният благодетел проф. Деворина Гамалова гостува с концерт в Добрич

09:23, 26 мар 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Концерт на проф. д-р Деворина Гамалова - цигулка, китара и пиано, организират Регионална библиотека „Дора Габе” и „Дневен център за възрастни хора с увреждания” към ЦПЗ „Д-р П. Станчев” в Добрич. Той ще се състои на 28 март от 14 часа във фоайето на библиотеката.

Деворина Гамалова учи  изпълнителско и преподавателско майсторство в СМУ Русе, в Софийската  ДМА, в Hochschule für Musik в Дрезден (цигулкова педагогика)  и в RCM и GSMD в Лондон с Анелия Попова, Боян Лечев, Дора Бръчкова и Григорий Жислин. През 2002 завършва задочно второ висше в СУ София, а през 2008 г. получава степен „доктор на философските науки” (PhD) от University of West London.

Професионалната си кариера Деворина започва като концертмайстор на Симфоничен оркестър в Германия, след което се премества в Лондон, където се посвещава на изпълнителска и преподавателска дейност.  Aсистира на Григорий Жислин до 2002 г. и сега преподава цигулка и виола в няколко Консерватории и Университети в Лондон (TrinityLConservatoire), Goldsmiths,  LCM) и Бирмингам (BConservatoire), както и на майсторски курсове в Европа и Азия.

Гамалова концертира като солистка и камерен изпълнител и има записи (CD, в радиото и телевизията) в редица страни в Европа и Азия, както и публикации на различни езици на нейни художествени и научни трудове и статии. Нейният най-нов диск (CD) с любими пиеси за цигулка и четири нейни транскрипции за виола (“Treasured Classics”) е публикуван от “Discovery Music & Vision” през 2015 г.

От 1995-1998 г. е редовен изпълнител към създадената от Йехуди Менухин организация "Live Music Now", чиято мисия е да доведе концертната зала до хората в неравностойно положение. Това става любимата й дейност, която разпространява навсякъде, където гастролира, а от 2010 г. стартира и в България.

Сред последните й отличия от конкурси и институции са „Кристална Лира” 2013 от Съюза на българските музикални и танцови дейци и през 2014 Грамота от Министерството на културата на РБ за "принос в популяризиране на българската култура по света".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама