Караджов: Протестът на такситата е театър на 4 фирми на банка, прокурори и депутати

11:02, 26 мар 16 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четири са големите фирми в София, които де факто организираха протеста на такситата в четъртък. Това каза депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов по Нова тв. „Точно техните лобистки поправки трябваше да бъдат внесени в народното събрание и бяха оттеглени после. За да се подготви почвата за ново суперспешно ново внасяне в парламента, както се и случи в петък се направи този театър. С извикване по радиоаопаратите в колите ги събраха“, каза Караджов.

Кирил Ризов от Съюз „Такси“ го прекъсна и заяви, че на протеста били отишли колеги, които не искат да станат превозвачи. „Искам да се извиня за създаденото неудобство в столицата, но нашите таксита от първоначално уговорени 100, станаха 700-800. Протестът бе напълно спонтанен“, заяви Ризов. „Господин Караджов се превръща в петно за своята партия. Те затлачват нашия бранш, а аз отразявам интересите на бранша“, добави той. „80 % от тези хора ще загубят лиценза си на 1 април, припомни Ризов. - Ние искаме веднъж завинаги в бранша да се сложи ред“.

Имаха 5 месеца да се направи елементарна регистрация за превозвачи, който иска, отговори му Караджов. Според него едната от таксиметровите фирми е на банка, която е вписана в грамите на американския посланик, като една от „гнилите ябълки“ в кошницата. Тя дава колите на лизинг. „На втората фирма реалните собственици са група прокурори. Третата са група депутати. Четвъртата е на висш съветник в ДАНС, който след това беше подсъдим“, каза Караджов но не назова имена, тъй като не му се затъвало в съдебни дела. „Нека да попитаме хората: Искате ли на тези 4 фирми да им се защитават правата, който всъщност са привилегии. Те са безконтролни, не плащат данъци, а се събират оборотите на черно“, добави депутатът от РБ.

Ризов започна да обяснява, че не е редно данъчно задължено лице да е превозвач. Последва спор между двамата, в който Кирил Ризов трудно даде думата на Караджов. Депутатът даде пример с превозвач собственик на 900 коли на парламентарна транспортна комисия, от които е станало ясно, че той плаща 2 лв. ДДС на автомобил на месец. Ризов каза, че не вярно. Караджов цитира писма от шофьори на таксита, които те смятат, че няма да бъдат назначени на трудов договор, каквото е изискването на закона, който трябва да бъде отменен. Ризов не му отговори конкретно и започна на висок тон да обяснява колко са разходите за един автомобил. "Това е безумие и аз не мога да остана“, отсече Гроздан Караджов и стана от стола си, след което караницата беше спряна от телевизията.

Припомняме, че в четвъртък вечерта спонтатен протест срещу въвеждането на патентен данък на такситата блокира движението на „Орлов мост” в столицата. Шофьорите протестираха срещу законови промени, според които от 1 април всеки водач трябва да притежава лиценз за превозвач или да работи на трудов договор към голяма компания. Когато гласуваха предложението, депутатите обясниха, че така ще пратят в историята т. нар. "копърки", които "жилят" клиенти със завишени тарифи. Движението на останалите превозни средства в района беше спряно за повече от час. Пропускаха се само линейки и колите от градския транспорт.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама