ВСС с декларация срещу телевизионна водеща, която зове за насилие над съдии

11:03, 26 мар 16 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) излезе с декларация срещу адвокат Мария Колева, която е и водеща на предаването "Директно по правни въпроси" по телевизия СКАТ. Повод за реакцията на съвета са станали две издания на предаването, в които адвокат Колева директно атакува членовете на ВСС и съдиите от Върховния административен съд (ВАС), като ги обвинява в некомпетентност и корупция. В един от близо двучасовите си монолози, адвокат Колева зове дори за насилствено изхвърляне на магистрати от съдилищата, съобщава "Правен свят".

"Тези корумпирани и некомпетентни съдии, които се назначават по роднинска линия, трябва да бъдат отстранени, ако се наложи, не само с протест..бунт, с насилие трябва да бъдат изкарани от съдилищата, но трябва да бъдат изкарани", казва Колева на аудиторията си.

Според нея във ВСС също са некомпетентни и корумпирани, защото пък назначавали такива магистрати в съдилищата. Оттам водещата прави препратка за некадърните депутати, които пращали такива хора в кадровия орган.

"Съдиите се чувстват толкова сигурни и безнаказани, че има чадър над тях, че си правят каквото си искат. Няма реформа, корупцията, некомпетентността, безнаказаността в съдебната система все повече расте и все повече расте. Аз се питам, защо вие гражданите не отидете да ги изхвърлите от тоз ВСС", заявява Колева.

По този повод Висшият съдебен съвет изразява категорично несъгласие с направените констатации и квалификации.

"Подобни действия са груб опит за намеса във вътрешното убеждение на съда, не са в интерес на правосъдието и не съответстват на високите изисквания, възложени на адвоката при упражняване на професията му. Те са нарушение на чл. 21, ал. 1 и чл. 22, ал. 2 на Етичния кодекс на адвоката, които регламентират дължимото към съда уважение и не допускат опити за пряко или косвено влияние върху съда по начин, противоречащ на законите и етичните правила. Всяко нарушение на етичните задължения към съда от участник в съдебния процес е пречка за нормалното развитие на съдебното производство и би могло да се окачестви като неправомерен натиск върху съда", се казва в декларацията на ВСС.

Същевременно ВСС ще изпрати позицията си на Висшия адвокатски съвет, на Съвета за електронни медии и на ТВ СКАТ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама