Издание за музикалния живот в България през последните 120 г. представиха в Русе

13:13, 26 мар 16 / Култура 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на съпътстващата програма на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Рeгионална библиотека „Любен Каравелов“ бе представено едно от концептуалните издания за българския музикален живот.

За русенската премиера на последния том от академичната поредица „Български музикален театър 1890 - 2010: Опера, балет, оперета, мюзикъл“ дойдоха доц. д-р Емануел Мутафов – директор на Института за изследване на изкуствата при БАН, проф. д-р Румяна Каракостова, гл. ас. д-р Емилия Жунич, доц. д-р Миглена Ценова-Нушева и Емил Кръстев - директор на издателство „Гея-Либрис“, реализирало изданието, съобщиха домакините от РБ „Любен Каравелов“.

Водещ бе русенският критик и преводач Огнян Стамболиев.

„Знаменателно е, че представяме точно тук, в Библиотеката, една сериозна книга, посветена на българското музикално изкуство. И това се случва точно в дните на най-популярния български музикален фестивал, който има принос за това Русе да е сред най-прекрасните градове, скъпоценни камъни в културната съкровищница на България. Това се дължи на изключително високата музикална култура и традициите на града, където се е творила и продължава да се прави история от музиката, защото тя е висша форма на културно общуване и извисяване на нацията”, подчерта в презентацията си доц. д-р Емануел Мутафов.

Мащабният изследователски проект „Български музикален театър“ е осъществен от специализиран екип при Института за изследване на изкуствата при БАН под ръководството на покойната вече проф. Розалия Бикс. Това е първият по-сериозен опит за обзорно изследване на публикациите за опера, балет, оперета и мюзикъл в специализирания и периодичния печат в България за 120-годишен период. Акцентът е върху конкретните оценки на внушителен брой автори (не само оперативни критици и музиколози), които са успели убедително да посочат и да анализират както творческите постижения на българската музикална сцена (оперни, балетни, оперетни и мюзикълни постановки), така и проблемите на българския музикален театър като цяло.

Посетителите на събитието имаха възможност да видят изложба с книги, снимки и публикации от фонда на Библиотеката, по повод 95-годишнината от рождението на един от емблематичните гласове на българския певчески елит – Кирил Кръстев (1921 - 1989). В продължение на три десетилетия той щедро се раздава от сцената на Русенската опера. Белкантовият баритон е част от бляскавата история на българското оперно изкуство и ще остане завинаги в нейния пантеон. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама