Убит е охранител в белгийската АЕЦ и е откраднат пропускът му

13:43, 26 мар 16 / Свят 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служител на службата за сигурност на белгийската АЕЦ "Тианж" е убит в град Шарлероа, а пропускът му е откраднат, съобщи местният вестник "Дерниер йор".

Същото издание разпространи преди два дни версията, че атомната електроцентрала всъщност е била главната цел на атентаторите, взривили се на летището и в метрото в Брюксел, но задържаният Салах Абдеслам настоял терористичните атаки да бъдат извършени срещу транспортната инфраструктура.

Сътрудникът на службата за сигурност на АЕЦ е бил убит още в четвъртък вечерта, докато се разхождал с кучето си. Източници в местната полиция потвърдиха, че неговият пропуск, даващ достъп до електроцентралата, е бил похитен, пише "Дерниер йор".

Междувременно белгийската агенция "Белга" съобщи, че схеми на летището в Брюксел са били намерени в жилище в гръцката столица Атина, в което е живял смятаният за "мозък" на терористичните атаки в Париж на 13 ноември Абделхамид Абауд.

По-рано тази информация е била разпространена от гръцките медии, които са се позовали на източници от местната полиция. Гръцката прокуратура обаче не е потвърдила тази информация.

През февруари 2015 г. при антитерористична операция в Белгия бяха открити документи, които свидетелстват за подготовката на големи терористични актове на територията на страната. Главатарят на терористичната клетка Абделхамид Абауд обаче не бе отрктит, тъй като по това време се е намирал в Сирия. Той бе убит от френската полиция няколко дни след терористичните атаки в Париж в парижкото предградие Сен Дени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама