С първо място от „Русчуклийска среща” се завърна клуб „Добруджанци“ в Тервел

15:00, 26 мар 16 / Култура 25 744 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петият традиционeн национален фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци „Русчуклийска среща“ се проведе в „Булстрад Арена“ в Русе. Фолклорното събитие премина под патронажа на кмета на Русе Пламен Стоилов, организиран от ръководителя на Школа за народни танци „Играорци“ - Богдан Донев. Във фестивала взеха участие клубове и школи за непрофесионалисти, изучаващи български народни танци. Над 1200 участници от 30 клуба пристигнаха от всички краища на страната, за да станат част от магията на българския фолклор.

Първо свое участие, само три месеца след учредяването си, направи и клубът за български народни танци „Добруджанци“  в Тервел с ръководител Нели Денева. Според регламента, тервелската група се представи в два от етапите. Първият от тях е задължителен и включва изпълнение на две автентични хора- първото от региона, от който е формацията и второто- по желание. „Добруджанци“ се представиха с хората „Опас“ и „Ръката“ – и двете от добруджанската фолклорна област. Те бяха единственият клуб, който танцува под звуците на оркестър на живо. Оказа се, че за 5 години откакто се организира фестивалът, на сцената се явяват участници с жива музика.

Жури на фестивала беше професорски колектив в състав: проф. д-р Даниела Дженева, проф. д-р Антон Андонов и проф. Николай Цветков. Критериите за оценяване  са автентичност на хората, емоция и артистичност при изпълнението, ансамбловост, изпълнителите да са любители непрофесионалисти. Съдийският състав отсъди награди в различните етапи както следва:

В Първият етап за групи над 30 души Добруджанци” – Тервел спечели първо място.

Клуб за български народни танци „Доруджанци“ гр. Тервел е учреден през месец декември 2015 г. В него участват 80 жени  и мъже – любители на българския народен танц на възраст. След силните емоции след спечелването на високата оценка, танцьорите планират следващите си участия на сцена, първото от които ще е в Тервел на 6 май, когато тервелчани отбелязват празника на града.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама