Кунева изумена, че магистратите искат да се изчисти системата от „гнилите ябълки“

15:49, 26 мар 16 / Политика 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изумена съм, че магистратите не виждат шанс през антикорупционния закон да се изчисти системата от „гнилите ябълки“. Това каза в Благоевград вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.Тя добави, че всяка професия се счита за специална, но трябва да има ясни единни стандарти за всички.

Странно е, че Лозан Панов прочете този закон като навлизане в противоконституционност. За радост не всички магистрати мислят така, коментира Кунева и обясни как ще функционира антикорупционния закон за тях: Инспекторатът на ВСС е този, които събира имуществените декларации на магистратите и той е този, който изпраща за проверка до Националното бюро, ако открие нередности.

Има силно желание от хората този закон да се приеме – има проучвания, обикаляхме и страната. Той трябва да обслужва бъдещето на нашата държава, а не един или друг интерес. И въпросът не е колко ще влезе в личното пространство. Склонна съм да сложим списък към този закон и да се подпишем всички, които сме готови да сме обект на този закон. Аз ще се подпиша първа, коментира още Кунева.

По думите й, крайната воля ще е на Народното събрание, но е важно законът да е силен. Ако не искат магистратите да бъдат проверявани и да са извън закона – тяхна воля. Ако искат сигналите неподписани, но с доказателства да се хвърлят в коша, такава е волята им. Моята не е, заяви Кунева.

Според Кунева за неподписаните сигнали има достатъчно критерии и гаранции. Абсурдно е да се говори за „лов на вещици“ – ние сме европейска държава в 21 век. Да не говорим за този закон като за инквизицията – той дава гаранция за сигурността и е желан от гражданите, каза тя.

На въпрос за действията на ДСБ, Кунева каза, че не приема определението на РБ като изчерпан проект, както и заявките за нов проект, докато си още част от настоящия. Тя подчерта, че ДБГ участва с целия си капацитет за консолидацията на РБ. Не е добра идея да се раздробява дясното – избирателите разчитат на представителството си в РБ, каза още Кунева. Кунева смята, че РБ трябва да издигне собствен кандидат за президент, който може и да не бъде кандидат на партия от Блока, но да е подкрепен от всички партньори.

Днес и утре в Банско се провежда Националният съвет на ДБГ, в който участват всички ръководства на структурите на партията от цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама