Севгин Шукри е новият областен председател на ДПС- Разград

16:32, 26 мар 16 / Политика 25 1043 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Севгин Шукри е новият областен председател на ДПС-Разград. Той поема поста от Ахмед Ахмедов, който управлява местната структура на партията три мандата. Шукри бе избран единодушно от делегатите на деветата областна конференция на ДПС, провела се днес.

Новият областен председател на движението е на 35 години, женен, с две деца, живее в село Бели Лом. Работил е дълги години в Общинската администрация в Лозница, както и в неправителствения сектор. Има зад гърба си три мандата като общински председател на младежко ДПС в Лозница и един мандат като областен председател на младежите в област Разград. Бил е и зам. областен управител, а понастоящем е временно изпълняващ длъжността кмет на село Каменар.

В отчета си досегашният председател на областната организация Ахмед Ахмедов направи анализ на изминалия си тригодишен мандат. Той отбеляза, че тези три години са били изпълнени с активен политически живот от съществуването на Движението за права и свободи. Ахмедов благодари на членовете и активистите на движението за активността, отговорността  и зрелостта, с които са правили политика на местно, общинско и областно ниво.

Той определи кампанията за предсрочните парламентарни избори през октомври 2014 година като много напрегната, а напрежението според него се е появило от въведения елемент на преференция. Ахмедов отбеляза, че въпреки джентълменското споразумение в партията да не се прави преференция Гюнай Хюсмен не се съобразил с тези решения и бил изключен от партията и от парламентарната група на Движението. „С тази негова постъпка ние не можахме да се зарадваме на успеха си, въпреки, че спечелихме три от четирите мандата”, каза Ахмедов.

Той заяви още, че след местните избори през 2015 година за първи път от демократичните промени ДПС е в опозиция в Общинския съвет в Разград. За първи път ДПС загуби и община Исперих – бастиона на Разградска област. „В Исперих нашият „приятел“ Гюнай Хюсмен реши да търси реванш, кампанията бе пълна с компромати и логореята на противниците ни успя да мобилизира всички срещу ДПС”, посочи Ахмедов. „В Кубрат кандидатурата на Ремзи Халилов като независим внесе смут и нееднозначни послания към избирателите ни, поставени бяха под въпрос и качествата и ценза на нашия кандидат”, обясни Ахмедов за загубата в община Кубрат. Той отбеляза, че там от 16 години насам за първи път движението е в опозиция и в Общинския съвет. Ахмедов изрази убеденост, че новото ръководство ще успее да мобилизира електората на партията и ще съумее да върне община Кубрат към редиците на ДПС.

Преди избора на нов областен лидер Ахмед Ахмедов удостои с плакети дългогодишните партийни деятели Адил Решидов, д-р Ибрахим Яхов, Музафер Мустан, Мехмед Халил, Рефан Ашим, световният шампион по борба Ефраим Камберов, Айдън Мутлу.

Областната конференция взе и няколко решения. Първото от тях бе, че организацията в област Разград застава зад общото становище, че “д-р Ахмед Доган е и си остава единствен лидер на ДПС, който олицетворява сплотеността и единността на партията. Друго решение бе ДПС-Разград да си възвърне общините Кубрат и Исперих, да доизгражда и укрепва младежките и женски структури и да актуализира членския състав на организациите по населени места. Областната конференция възложи още на Областния съвет на ДПС заедно с общинските администрации да разработи стратегия за развитие на модерно, екологично земеделие, насочено към малкия и среден бизнес в Лудогорието.

Бе взето и решение Областният съвет на ДПС-Разград да организира и провежда дейности с цел запазване на традициите, обичаите, обредите и съхраняване на културната и езикова идентичност на турската общност, да подпомага изграждането на нови, възстановяването и ремонта на съществуващи религиозни храмове и паметници на мюсюлманската общност, както и реставрирането и консервирането на такива с историческо значение. Част от тази точка е провеждането на традиционния митинг събор в местността Демир Баба Теке. Новият областен председател на ДПС в Разград Севгин Шукри заяви, че традиционният събор тази година ще бъде организиран от общинската организация на ДПС-Исперих. Проявата ще се проведе на 14 май, като подготовката вече е започнала.

Гости на конференцията бяха съпредседателят на ДПС Рушен Риза, народните представители Хасан Адемов и Рамадан Аталай, представители на ДПС в местната власт, активисти. Рушен Риза заяви, че организациите на ДПС в страната са единни. „В Разградска има малко проблеми, загубихме две общини, където настоящите кметове се изявяват малко „като дерибеи, идват на власт с чувството, че на някого отмъщават, но всъщност отмъщават на своите хора, но скоро ще се осъзнаят“, каза той. Риза коментира, че тези, които са били срещу ДПС по време на местните избори ще се върнат отново при тях. „Време е за прошка, всеки, който е осъзнал грешката си и иска да се върне, ние сме с отворени врати и обятия, без условия”, допълни съпредседателят на ДПС.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама