Общината поиска банята в „Овча Купел“, ще прави балнеоцентър (снимки)

17:29, 26 мар 16 25 698 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столична община (СО) поиска от Министерството на здравеопазването (МЗ) сградата на минералната баня в софийския квартал „Овча Купел“. Общината е намерила финансиране за свой проект, с който някогашната баня може да се превърне в модерен клиничен център за изследване на минералните води, какъвто няма в България. Тя също така ще запази първоначалното си предназначение – балнеолечебен център.

Това съобщи зам.-кметът на СО Тодор Чобанов по време на дискусия в НДК на тема „Опазване на културното наследство“, организирана от Гражданска общност “Културно наследство, архитектура и памет”. На събитието бе представена изложбата на фотографа Здравко Йончев “Архитектурният завет на миналия век”. Тя обхваща 61 фотографии от седем емблематични сгради, станали част от дебата за опазване на архитектурното ни наследство.

По време на дискусията председателят на Сдружение „Аз обичам водата” Антоанета Салфидж изрази опасенията си, че банята в „Овча Купел“ е поредният културен паметник у нас, на когото не се обръща внимание и е оставен на саморазруха.

„Ние също като гражданите смятаме, че когато едно ведомство – в случая Министерство на здравеопазването, няма нагласата да обгрижи своите имоти и да инвестира в тях, е редно да даде възможност други да намерят доброто решение“, заяви Чобанов.

Според него най-доброто решение е здравното ведомство да се откаже от правата си върху сградата. От своя страна общината ще се ангажира да запази болнолечебната функция баните, като вече се е свързало за подкрепа със Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и с Националната спортна академия (НСА), в която имат катедра, занимаваща се с рехабилитация.

„Това място може да бъде превърнато в клиничен център, като се запазят оригиналните характеристики на сградата“, убеден е заместник-кметът и посочи, че сградата е запазила в голяма степен своя оригинален интерирор.

Той е убеден, че банята в столичния квартал „Овча Купел“ може да предлага балнеологически процедури, защото водата отговаря на всички изисквания за качество.

Междуведомствената битка за една руина

Антоанета Салфидж изнесе данни за сградата, според които тя е построена през далечната 1933 г. с личните средства и с труда на гражданите на София. До 1945 г. тя е била предоставена за обществено ползване, а след това всички общински имоти се разпределят ресорно, като конкретният минава към министерствата.

След промените през 1989 г. започва междуведомствен спор между Столична община и здравното министерство, въпреки че балнелолеченият център е преустановил дейността си още през 80-те години. За имота се водят дела в продължение на 10 г., а краен победител излиза здравното министерство.

През 2012 г. дворът на банята в „Овча Купел“ е върната за стопанисвана на СО, но прилежащите части остават в прерогативите на МЗ. „Стига се до там, че сградата е хем на едните, хем на другите, но въпреки всичко е оставена да се руши“, обобщи Салфидж.

Куците овце и идеята за създаването на банята в „Овча Купел“

На 18 септември 1858 г. в София става силно земетресение, като се усетили 26 вторични труса, а на следващия ден още 15. В тогавашните ливади (днес кв. „Овча Купел“) се чува силен пукот и се появява фонтан, висок 50 м, който после намалява до 10. Дълго време хората не подозирали, че това е минерален извор и че водата му е лековита. Населението от околните села го използвало за водопой на добитъка и за топене на коноп, в процеса на преработката му.

Един ден местен овчар забелязва, че куците му овце, които пиели от водата, оздравели. Така изворът става популярен с лечебните си свойства и все повече хора заприиждали да се лекуват с нея.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама