Община Шумен излиза на свободния енергиен пазар

07:15, 29 мар 16 25 517 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинска администрация обяви обществена поръчка за доставчик на електроенергия и за координатор на балансираща група. По този начин администрацията ще търси доставчик на ток от свободния енергиен пазар.

„Досега това право имаха абонати с над 100 киловата мощности, а сега вече всички могат да излизат. Така ние може да включим улично осветление и по-малките сгради и кметства”, обясни началникът на отдел „Инвестиции и екология” в Общината Делян Стоянов. Той допълни, че е изчакана промяна в закона, чрез която да може да се включат всички сгради на Общината.

Обявената обществена поръчка е с прогнозна стойност 1 400 400лв., колкото е годишното потребление на Общината за 2015 г. Срокът на договора ще бъде за една година.

Единият критерий за избор на победител в процедурата е най-ниска цена, а другият – технически показател - Икономическа стабилност на балансиращата група.

Стоянов обясни, че ако се избере търговец с малка балансираща група, може той да фалира.

„Ако фалира, ние отиваме на доставчик на последна инстанция. Според закона ние трябва да плащаме три пъти по-скъпа енергия”, каза той и допълни, че заради това е залегнало в правилата за избор да има координатор на балансираща група.

„Като има такъв координатор и групата е достатъчно голяма може да балансира между самите потребители и така загубите ще са по-малки и цените ще са по-добри”, каза Делян Стоянов.

Според него се очаква нетната цена за елекричество да спадне с 10%. Експертът обясни, че има случаи, в които тя дори е била по-ниска с 20% от досегашната.

Заплащането на сметките ще става месечно, след доставката, става ясно още от поръчката.

Днес е последният срок за подаване на документи по процедурата, а утре ще е самият търг.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама