Искат оставката на водещия Горан Благоев, бил адвокат на дявола

07:44, 29 мар 16 25 973 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петиция с искане за отстраняването на водещия на предаването по БНТ "Вяра и общество" Горан Благоев, се разпростанява в интернет пространството. Причината са поредица от предавания, които са били излъчени непосредствено преди канонизирането на Св. Серафим. Подписката е анонимна.

В нея се казва, че в предаванията са били "изречени редица клевети, отявлени спекулации и несъстоятелни внушения с цел да се оскверни името на светеца".  Инциаторите на подписката наричат водещия "адвокат на дявола" и подчертават, че "чрез похвати в духа на Дан Браун и жълтите издания злонамерени предположения се представят като „факти“ – с очевидната цел да се окаля светостта". 

В петицията се посочва още, че "БНТ е обществена телевизия, а в България православието е признато от Конституцията за „традиционно вероизповедание“. 

"Клеветите срещу св. Серафим Софийски Чудотворец са недопустимо за една обществена медия покушение срещу верските чувства на православния български народ. Недопустимо е с нашите пари да се дава трибуна на свещенохулство и да се провеждат „опорни точки“, при което църквата да бъде вкарана в режим на оправдаване", пише още в подписката.      

За това и анонимните граждани настояват за отстраняването на Горан Благоев от ефира на БНТ. За месец петицията е събрала 469 подписа, но броят на коментарите под нея не съвпада с посочения по-горе. Видно е, че под нея е водена дискусия, но са останали само коментари, които подкрепят петицията. Тъй като подписката е анонимна и няма как да бъдат намерени нейните автори, потърсихме Горан Благоев за коментар.

Пред София Topnovini.bg журналистът, който е водещ на "Вяра и общество" над 10 години, заяви, че "не оспорва парвото на тези хора да го наричат адвокат на дявола“. Въпреки това той изрази възмущение, като обясни, че в трите предавания, които е посветил на Серафим Соболев са били разгледани всички гледни точки около канонизирането му.

"Жалко е да се пилеят услия за такива неща. Още повече, че по-тази тема и всичко, за което те ме упрекват, ние сме се опитали непрекъснато да търсим и гледната точка на Светия синод, а това, че той бяга от отговорност и от дискусия не е мой проблем", обясни Горан Благоев.

Той отсече, че всичко, което е обсъждано в ефира на БНТ са доказани факти. "Аз бих приел всички упреци, и бих се замислил вързху своят професионализъм ако си бях позволил да хвърлям твърдения. В случая обаче става въпрос за изнесени факти, а знаем, че когато фактите говорят и боговете мълчат, камо ли миряните и клира", категоричен е Благоев.

Той разказа, че в трите предавания, заради които е била провокирана и подписката, е бил засегнат "много деликатен момент от живота на Серафим Соболев", който църквата е трябвало да изговори преди да реши да го канонизира. 

"Смея да твърдя, че далеч не всички клирици въпзиемат с позитив тази канонизация, но понеже църквата налага страх, хората предпочитат да мълчат. Аз като журналист си позволих лукса да кажа истината и виждате какво става", възмути се Благоев.

По думите му предаването "Вяра и общество" многократно е повдигало въпроса за въвеждането на часове по религия в училищата, което "един адвокат на дявола не би инициирал".

Той допълни, че е разбрал кои са инициаторите на подписката, когато тя пристигнала при ръководството на БНТ.  "Тъжното е, че поне трима от тези хора са били мои гости и събеседници в предаването. Дори с някои съм правил отделни репортажи", каза водещият, но не пожела да посочи кокретни имена. 

По думите му подобни искания са "вихрещ се фанатизъм, който дава лош имидж на църквата". Благоев е разочаровн, че петицитя не упреква само него, но и всички признати историци и екперти, които са участвали в предаването му.

Петицията за спирането на предаването и отстраняването на водещия от българския ефир е изпратена до ръководството на БНТ, до Съвета за електронни медии, до Светия синод, до премиера Бойко Борисов и до омбудсмана Мая Манолова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама