Велико Търново ще е домакин на среща-дискусия за деинституционализацията в Северeн Централен район

07:46, 29 мар 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Утре в малката заседателна зала на Общински съвет – Велико Търново ще се проведе Регионална среща - дискусия за оценка на процеса на деинституционализация на територията на Северeн Централен район. Проявата се организира от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Областен информационен център (ОИЦ) - Велико Търново.

За участие в срещата са поканени областните управители, представители от Регионалните дирекции „Социално подпомагане“, Регионалните инспекторати по образование и Регионалните здравни инспекции от областите В. Търново, Г. Оряховица, Габрово, Разград, Русе и Силистра. Ще присъстват също и кметове, зам.-кметове, експерти „Социални дейности“ и ръководители на социални услуги за деца, представители на дирекции „Социално подпомагане“ и отдели „Закрила на детето“ от общините В. Търново, Г. Оряховица, Павликени, Стражица, Габрово, Севлиево, Разград, Исперих, Русе и Силистра.

В първата част на срещата ще бъдат представени резултатите от оценката на деинституционализацията и състоянието на над 1200 деца и младежи с увреждания, които са изведени от специализираните институции в новите Центрове за настаняване от семеен тип, създадени по проект „Детство за всички“. Споразумение за извършване на тази оценка е сключено в края на 2015 г. между Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), фондация „Лумос“, Агенцията за социално подпомагане (АСП) и Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ). Целта на оценката е да сравни развитието на всяко от децата с предишната оценка, изготвена, когато децата са живеели в институциите и да направи изводи по отношение на качеството им на живот в новите услуги. Идеята е успехът на изпълняваните проекти и цялостния процес на деинституционализация да бъде оценяван не само по отношение на заложените индикатори, но и по отношение на ефекта, който той има за децата.

Освен представяне на резултатите от оценката на децата и младежите, ДАЗД ще представи и резултатите от мониторинга на същите услуги за територията на Северeн Централен район. Във втората част на срещата ще бъде отделено време и за дискусия за адресиране на направените по време на оценката изводи и следващи стъпки за по-нататъшно развитие на услугите в общините. В рамките на събитието ще бъде дискутиран и новият План за изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Р. България” за следващите 5 години, който вече е в процес на подготовка. Целта е участниците в дискусията да споделят своето мнение и виждания относно планирането на следващите стъпки и проекти в тази посока.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама