Заложническата драма в Кипър - не е терористичен акт, а от любов (снимки)

09:39, 29 мар 16 / Свят 25 557 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отвлечен е пътнически самолет на EgyptAir с полет MS 181 от Александрия до Кайро, съобщи говорител на египетския превозвач, цитиран от световни агенции.

Самолетът е кацнал на летището в Ларнака, съобщиха кипърски медии.

Около 8.30 местно време "въздушните пирати" са осъществили контакт с контролната кула в кипърската столица и самолетът е бил приземен. Сформиран е кризисен щаб на летището - на място има има екипи на полицията, пожарната и спешна помощ.

Според АФП в машината са пътували 81 души, сред които и седем членен екипаж.

Първоначално бе съобщено, че на борда има въоръжен мъж, предава Кипърското държавно радио. По-късно се появиха съмнения за бомба, а сега се съобщава за терорист с колан с експлозиви. Засега не се съобщава националността му.

В момента екип от психолози преговарят с похитителя. Сред пътниците има граждани на Великобритания и САЩ.

Самолетът е предвижен в края на писта на летището, става ясно от flightradar24.com, сайт който следи движението на самолетите на живо, чрез транспондерите им.

Няма данни как похитителя се е оказал на борда на превозното средство. Според запознати това е станало на летището в Александрия.

14:45 ч. Още четирима души от похитения самолет са били освободени. От прозорец на кабината на машината е излязъл мъж и след него още трима, облечени в униформи, съобщи "Ройтерс". Според АФП след него са били освободени и останалите трима. Министерството на вътрешните работи на Кипър съобщи, че похитителят е бил арестуван. Новината беше потвърдена и от египетските власти.

14:25 ч. В египетската столица Кайро са задържани трима души по подозрение за връзки с похитителя на самолета, съобщават местни медии, цитирани от Си Ен Ен. Задържаните са били на борда на самолет, който е трябвало да лети за Ню Йорк. Полетът е бил забавен, за да бъдат свалени тримата, които може да имат отношение към кризата на международното летище в Ларнака.  

14:04 ч. В социалните мрежи се появи снимка на мъж с шахидски пояс, за когото се предполага, че е похитителят от летището в Ларнака. До момента никой не е потвърдил дали снимките са автентични. Снимката може да видите тук.

13:57 ч. Кипърските специални сили се готвят да щурмуват отвлечения Еърбъс 320, съобщават гръцки медии. Египетските власти твърдят, че похитителят има колан с експлозиви.

13:30 ч. Според последната информация похитителят Сейф ал дин Мустафа е бивш египетски офицер. Той е имал връзка с жена, живееща в село Ороклини, близо до Ларнака. Други източници източници твърдят, че Мустафа на летището е пристигнал негов предполагаем партньор с дете и той се е срещнал с тях.

12:50 ч. Според говорителя на египетския президент, цитиран от Си Ен Ен самолетът е отвлечен от мъж на име Сейф ал дин Мустафа. Той заяви, че обявеният за похитител по-рано Ибрахим Самаха НЕ е похитителят.

12:45 ч. В самолета се намират още седем души, които Самаха държи като заложници. Трима пасажери, трима от екипажа и един полицай, съобщи египетският министър на авиацията Шериф Фатху. 

12:35 ч. Тежката раздяла със съпругата му подтикнала Ибрахим Самаха да отвлече пътническия самолет, съобщават световните агенции. Жената се казва Марина Парасху и в момента се намира на летището в Ларнака. Говорител на президента на Египет Ал Сиси обяви, че мъжът е с египетско и американско гражданство.

12:22 ч.  Стана ясно, че похитителят на египетския самолет първоначално е поискал машината да бъде приземена в Истанбул, но пилотът на самолета му обяснил, че не разполага с достатъчно гориво за завършването на полета до Турция.

12:15 ч. Ръководителят на летището в Александрия заяви, че първоначално на самолета е имало 30 египтяни, 8 американци, четирима британци, двама белгийци, един италианец и четирима холандци. Към момента не е ясно колко души има на борда на самолета.

12:10 ч. Още най-малко петима души са напуснали самолета, информира АФП. Освободените са били облечени с униформи, което означава, че най-вероятно са членовете на екипажа, твърди източник на агенцията.

12:05 ч. Президентът на Кипър Никос Анастиадис съобщи, че заложническата драма в Ларнака не е терористичен акт, а заради несподелена любов.

11:55 ч. Според медиите в Кипър става въпрос за любовна драма. Похитителят е искал да каже на бившата си жена, която живеела в село, близо до Ларнака, че все още я обича и да й даде писмо, в което изразява чувствата си.

11:43 ч. Кипърската полиция потвърди информацията, че похитилетят  е поискал политическо убежище в замяна на четиримата заложници, които все още не са освободени. Бившата съпруга на Самаха е кипърска гражданка, която е пристигнала на летището с полицейски ескорт.

11:30 ч. Няма данни за наши сънародници на борда на отвлечения самолет, съобщиха от Министерство на външните работи.

11:25 ч. Според египетски медии похитителят е преподавател по ветеринарна медицина в университета в Александия.

11:20 ч. Кипърския президент Никос Анастасиадис е провел телефонен разговор с египетския си колега Абдел Фатах ал Сиси.

11:10 ч. Кипърско радио съобщава, че "въздушният пират" е поискал полицията да се отдалечи от самолета, както и преводач, чрез който, да отправи исканията си.

11:05 ч. Според местни медии похитителят е бил женен за кипърка, която в момента пътува към летището. Той вероятно има лични, а не политически мотиви, за да отвлече машината, съобщи кипърска тв. 

10:57 ч. Летището в Ларнака е затворено, полетите са насочени към летището в Пафос. Самолетът все още се намира на пистата на аеропорта.

10:55 ч. Всички пътници са освободени, без 4 чужденци и екипажа.

10.45 ч. Al Jazeera съобщи името на похитителя: Ибрахим Самаха (Ibrahim Samaha). Той изпратил, по жена живееща в Кипър писмо с исканията си на арабски. Според либийски медии, Самаха е либиец и иска политическо убежище. Ройтерс, позовавайки се на кипърското МВнР, съобщава, че няма потвърждение, че похитителят има оръжие или взрив. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама