Собственикът на къщата на Фингов да почне ремонт, настоява зам.-кметът по култура

10:10, 29 мар 16 / Култура 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Собственикът трябва час по-скоро да се появи, да му връчим предписанията и да почне да работи по сградата. Досега не можем да намерим собственика, системно го търсим, за да му дадем предписанията. Това каза зам.-кмета по култура Тодор Чобанов по БНТ за една от емблематичните за София къщи със статут на паметник на културата. 

"Няма да позволим къщата на Фингов да бъде разрушена, защото имаше такива планове. Тази къща имаше много интересен интериор дело на самия Фингов, той вече го няма, проверка от 2015 показва, че оригиналният интериор го няма", разказа Чобанов и допълни, че поради тази причина общината е сезирала главния прокурор.

Чобанов обясни, че Столична община налага глоби на собствениците на сгради паметник на културата, които не се поддържат, но трудно ги събира, а и те биват обжалвани пред съда.

"Някои глоби падат в съда. Собствениците имат пари за правна защита, но нямат за обгрижване на сградата", каза зам.-кмета по култура. Той допълни, че на собствениците на Захарна фабрика са наложени 2 глоби по 100 хил. лв, като едната е частично събрана, на къщата на Яворов също са наложени 2 глоби по 100 хил. лв, но са отменени от съда, който обаче е постановил сградата задължително да се ремонтира от собствениците й

Преди дни фотографът Здравко Йончев разказа на страницата си във Фейсбук, че собствениците на къщата на Фингов, намираща се на столичната улица "Шипка", са го заплашили със съд, ако не свали снимките на сградата от своята изложба в НДК и от страницата си в социалната мрежа. На фотосите се вижда, че домът на арх. Фингов, който е построен от него и е паметник на културата е неподдържан и се руши.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама