Нов конфликт раздира с. Славеево във връзка с идея за изграждане на храм

10:17, 29 мар 16 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов конфликт се вихри в село Славеево, което преди година се прочу с калния си мост. Този път ябълката на раздора е идеята за изграждане на нов църковен храм.

В социалната мрежа Мирослав Димитров написа: „Безумията в Община Добричка продължават. Те просто нямат край...Кметът на селото Жеко Жеков и читалищният секретар Станка Добрева направиха подписка срещу изграждането на православен храм във селото. Чудо невиждано, българи християни забраняват изграждането на църква... Срам и позор за българският род...Църкви са се строили и по време на турското робство..."Прости им, Господи, те не знаят какво вършат.

Потърсихме за коментар кметския наместник на селото Жеко Жеков.Той обясни, че, тъй като кметът на Общината Тошко Петков е поискал от него становище във връзка с искането на църковното настоятелство, председателствано от отец Илко Янакиев. „За да не бъда аз човекът, който ще даде съгласие или не, да се строи църква, направих подписка, която са подписали голяма част от жителите на селото”, обясни Ж. Жеков. Те е трябвало да дадат отговор на въпроса/ „Желаете ли в село Славеево да бъде построена църква?”

26 от жителите на селото са заявили, че подкрепят изграждането на църква, а 58 са против. Подписката е предадена на Община Добричка.

Кметският наместник коментира, че мотивът на съселяните му да са против строежа на нова църква, е, че в селото вече има параклис. Макар той да е изграден в частен имот, собствениците там са заявили, че вратите на параклиса са отворени денонощно, когато някой желае да го посети.

„Хората, които искат за строят тази църква, са направили някакво църковно настоятелство, за което никой не се е допитал до населението. Не е свикано общо събрание на селото, а би трябвало пред него да се постави въпросът и то да реши да има ли или да няма църковно настоятелство и да се изгражда църква”, обясни Жеко Жеков.

Кметският наместник обясни, че църковните земи – 100 декара, се обработват от арендатор, а рентите постъпват във Варненската и Великопреславска митрополия, а тя решава как след това тези средства да се използват.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама