Новото трасе за В. Търново започва от нов Дунав мост с дългоочаквания южен околовръстен път на Русе (обновена)

10:50, 29 мар 16 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вече проведохме среща на всички русенски народни представители и взехме решение да настояваме за по-конкретни ангажименти и решения по отношение на проекта за нов магистрален път между Русе и Велико Търново и ремонт на настоящото трасе с оглед на неговото обезопасяване. За целта ще проведем среща с регионалния министър Лиляна Павлова.

Това съобщи днес народният представител от "Патриотичен фронт" Искрен Веселинов, като не изключи възможността форматът на срещата да се разшири с включването в нея и на депутатите от Велико Търново.

"Свидетели сме как през последния месец не минава седмица, в която да няма тежки катастрофи, а и често с отнемане на човешки живот. Затова е необходимо допълнително обезопасяване на настоящото трасе", категоричен бе Веселинов, като добави, че този проблем е надпартиен и наистина обединява всички русенски народни представители да дадат всичко от себе си за разрешаването му.

Припомняме, че наскоро и народният представител от ГЕРБ Пламен Нунев коментира, че новият път между Русе и Велико Търново няма да минава през общински или областен център.

Веселинов уточни, че предложението за ново трасе започва с дългоочакваната нова южна дъга на Русе, която да заобиколи града от Дунав мост до района между Басарбово и Иваново. Край Обретеник пътят се отклонява на север и заобикаля Бяла от север, след което продължава на запад.

Така на практика настоящият международен булевард "България", отвеждащ движението от и за Дунав мост, който също е честа арена на тежки пътни инциденти, докато чака актове 15 и 16 след ремонта през 2009 г., ще си остане просто вътрешноградски път.

Междувременно стана ясно, че Агенция "Пътна инфраструктура" е обявила обществена поръчка за "Изготвяне на Доклад за оценка на съвместимост за обект АМ "Русе-Велико Търново" с дължина 120 км.Целта на инвестиционното предложение е изграждане на нова АМ, която да бъде основна транспортна връзка, свързваща предвидения 2-ри мост над река Дунав между Румъния и България при Русе и град Велико Търново с прилежащите му главни транспортни коридори – път I-4 (Е772) и бъдещия участък от АМ "Хемус“. Става ясно, че и трите варианта на нова магистрала пресичат защитена зона "Ломовете" в определени райони. Поради това ще се наложат и съответните съгласувания с Министерството на околната среда и водите. Общият срок за изпълнение на поръчката е 240 дни, а прогнозната стойност е 150 000 лв. без ДДС.

Искрен Веселинов обаче коментира днес, че основен проблем за реализацията на нов път между Русе и Велико Търново продължава да бъде липсата на финансиране.

"Големият проблем в България е огромната диспропорция между инвестициите в Северна и Южна България. На практика всичкото европейско финансиране за големи инфраструктурни проекти отива в Южна България. Затова и ще предложа компенсаторен механизъм", заяви депутатът.

В тази връзка той е провел и среща с вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева заедно с народния представител от Велико Търново доц. Милен Михов.

"Беше прието много набързо едно постановление, което редуцира до голяма степен приема на държавната поръчка в голяма част от университетите. Тази системна политика води до концентрация на всички специалности само в софийските университети. В тази връзка ние поставихме редица проблеми на Русенския университет и Великотърновския университет. Ясно е, че в следствие на повечето налети средства, средата и реализацията в София е по-добра, но това поставя в крайно неизгодна позиция университети като тези в Русе, Велико Търново и Шумен. Това, че държавата не е инвестирала в тези градове, сега се получават и условия в тях да бъде ограничено и финансирането на висшето образование, което е абсолютно неприемливо", каза още Веселинов, като добави, че министър Кунева е поела ангажимент още през следващия месец да се състои работна среща за преразглеждане на системата за оценяване на висшите учебни заведения с оглед на значението им за развитие на градовете.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама