Превенцията е ключът в борбата с радикализма, според Йордан Божилов

12:00, 29 мар 16 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Превенцията е ключът за успеха в борбата с радикализма. Усилията трябва да бъдат насочени как да не се допусне да бъдат ангажирани хора в дейности, които застрашават личността, собствеността и човешките ценности. Това каза председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов по време на конференция на тема „Радикализацията сред младите хора – новото предизвикателство пред Европа", предаде репортер на София Topnovini.bg.

Процесите на радикализация се развиват с огромна бързина, а крайните проявления на проблема се наблюдават и усещат в световен мащаб, отбеляза директорът на Центъра за изследване по национална сигурност и отбрана към БАН проф. Стефан Хаджитодоров. По неговите думи превенцията предполага установяване на първопричините за радикализацията и прилагането на мерки за контрол на проявленията.

„Терористичните атаки в Париж и Брюксел още веднъж подчертаха необходимостта от координирани действия от страна на държавите-членки на Европейския съюз за предотвратяване на процесите на радикализация и борбата срещу тероризма“, каза той. Според него в много европейски страни трябва да бъдат направени емпирични проучвания относно това защо и как отделни личности и групи се радикализират и се включат в терористичните атаки.

„В момента няма ясен профил на тези хора, но почти всички заподозрени от атентатите в Брюксел са били престъпници и в момента те се ислямизират“, отбеляза проф. Хаджитодоров. Той допълни, че нарастването на икономическото и социалното неравенство е основната причина за радикализация.

Изграждането на отношенията с другия не трябва да бъдат като „Аз – то“, Аз – тя“, „Аз – той“, а като „Аз – ти“. В противен случай тези отношения водят до изключване, а от там и до радикализиране, обясни зам.-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама