50 пилоти със заявки за мемориал “Валерий Великов”

12:09, 29 мар 16 / Спорт 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
50 пилоти са заявили участие в първия старт от шампионата по планинско изкачване на България мемориал “Валерий Великов”, който ще се проведе на 2 и 3 април край Шумен.

Състезанието открива и автомобилния състезателен сезон 2016 година.

Това ще е 17-тото издание на Мемориал “Валерий Великов”. Организатор на надпреварата е АСК “Стари столици” под патронажа на кмета на Шумен Любомир Христов.

Както и миналата година, състезанието е “изпипано” до край. “23 хил. лв. е финансовия план на надпреварата, а освен община Шумен, 23 спонсори от различни градове в страната, са помогнали за организацията”, каза директорът на мемориал “Валерий Великов” Димитър Георгиев.

Трасето вече е почистено, като остава малък проблем със запълване на дупки, който обаче ще бъде решен до началото на тренировките, уверени са организаторите.

Поставените през миналата година 200 м мантинели са допълнени с нови 240 м на последния завой. За допълнително обезопасяване на трасето са поставени и 200 комплекта гумени заграждения.

“Правим образцово състезание и безопасността е част от това”, обясниха директорът на състезанието Димитър Георгиев, председателят на АСК “Стари столици” Петър Минчев и директорът на СБА – Шумен Савко Панайотов.

“В надпреварата участват много мощни автомобили, а в планинското изкачване пилотите се раздават докрай, скоростта е много висока и затова е много важно зрителите да не навлизат по трасето, за да нямаме инциденти”, каза Димитър Георгиев. Той даде пример, че миналата година на последния завой един от пилотите е развил скорост от 234 км и то със спукана гума.

Организаторите призоваха публиката да спазва всички указания за безопасност и да наблюдава надпреварата от  местата, определени за зрители.

За безопасността на състезатели и публика по трасето са разположени 19 поста на сигналисти, 14 съдии, 33 охранители, полицаи, пожарникари.

Четири шатри с напитки и лека храна са на разположение на зрители и състезатели. Осигурен и автобус, с който зрителите могат да се придвижват по трасето и да сменят гледната си точка между маншовете.

За автомобилите на публиката ще бъде направен паркинг от Томбул джамия до ул. “Раковски”. От там към Кьошковете автомобили няма да бъдат пропускани в събота и неделя. Паркинг ще бъде обособен и в местността “Хижата” и по пътя от Гроба на курсистите към финала.

3350 м е дължината на планинско изкачване мемориал “Валерий Великов”. Стартът на състезанието е пред входа на пивоварния завод “Шуменско пиво”, а финалът е на 300 м след вила “Пазачница”, посока паметник “1300 години България”.

В събота и неделя трасето на състезанието ще бъде затворено от 8 часа сутринта.

В събота свободните тренировки, които са в три манша, започват в 13,30 часа.

В неделя стартът на първия автомобил е от 10,30 часа. Предвижда се награждаването да започне около 15,00 часа.

Новото тази година в мемориал “Валерий Великов”, което се прави и за първи път в България е “обратен ред” на стартиране на състезателите.

Досега спечелилият тренировките автомобил стартираше първи в същинското състезание. Тази година в неделните маншове първи ще стартира състезателят записал най-слабо време в тренировките, а последен – спечелилият тренировките.

На старт в Шумен отново застават най-силните български автомобилни състезатели. Списъкът се допълва и с много млади пилоти.

Четирима са представителите на домакина АСК “Стари столици” – Мартин Сурилов с Митсубиши Ево 9, Ростислав Петков с Хонда Сивик, Красимир Кръстев с Пежо 106, Симеон Христов с Опел Тигра. Надеждата на домакините е Мартин Сурилов да успее да подготви автомобила си и да спечели шуменското състезание. Стимул за отлично представяне за шуменци е и обявената купа на кмета, която ще получи най-добре представилият се състезател на домакините.

Шуменското присъствие се допълва от асовете Христо Манолов /АСК “Боила автомотр спорт” с Митсубиши Ево, Добрин Борисов /Марин мотор спорт/ с Рено клио Макси кит кар. На старт застава и пилотът от Велики Преслав Христо Атанасов с Рено клио.

Първи сред заявените състезатели на мемориал “Валерий Великов” е миналогодишния шампион в планинското изкачване Любен Каменов с Митсубиши Ево 8.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама