Здравната каса одобри Рамковия договор, протестите се разрастват

12:40, 29 мар 16 / Политика 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Току-що Надзорният съвет на НЗОК гласува решението, с което допълва Рамковия договор 2015 г. То дава много нови възможности. Завършваме един труден път, след половин час това ще дойде в Министеството да го подпиша и да го изпратя в Държавен вестник". Това каза здравният министър след приключване на заседанието на надзорния съвет на НЗОК, на което бе обсъдена промяната на Национален рамков договор. Решението дава нови възможности за медицински дейности и допълнителни обеми медицинска помощ. "

"Вследствие на активната политика на Министерство на здравеопазването, на Касата и на Финансовото министерство, на приходните агенции, миналата година близо 200 000 души възобновиха здравните си права", припомни министърът пред "Фокус". По думите му тези пари, които досега не са били изразходвани по най-ефективния начин, сега могат да бъдат вложени в нови обеми, нови увеличения на цените на клинични пътеки, на процедури, изследвания.

Според Москов с анексите към Рамковия договор от 2015 г. са защитени по максимално добрия начин правата на пациентите и е гарантирана стабилността на самата Здравна каса.

"Ако общопрактикуващите лекари откажат да подпишат този анекс, има предвидени механизми, в които други нива на здравната система трябва да поемат тяхната дейност", обясни той.

Междувремнно протестът на личните лекари срещу вече приетия Рамков довогор продължава втори ден, като дори се разраства. Джипитата от още пет области се присъединяват към колегите си, които започнаха да протестират вчера. Това са Сливен, Смолян, Перник, Пазарджик и Ловеч.

Кабинетите си вчера не отговориха общопрактикуващите лекари от Кюстендил, Велико Търново, Разград, Сливен и Ямбол. Пациентите бяха поемани от дежурни кабинети. Лекарите са недоволни от рамковия договор и орязания бюджет за извънболнична помощ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама