Пловдив отбелязва Седмицата на гората със залесяване и празник в "Лаута"

12:51, 29 мар 16 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седмицата на гората ще бъде отбелязана с редица събития, които започват на 4 април с поднасяне на цветя на паметната плоча, открита в чест на 130 г. горска служба в Пловдив, съобщи Мирослав Димитров, директор на Регионалната дирекция по горите (РДГ).

Същия ден ще бъдат залесени фиданки около паметника на хан Крум в ЖР "Тракия", а официалното откриване на Седмицата на гората е на 5 април на Младежкия хълм. Тази година инициативата е под мотото "Подобри гората". В подножието на най-големия пловдивски хълм ще бъдат посети дъбови фиданки в чест на 135 години от първите залесявания по голите тогава Бунарджика и Сахат тепе.

Регионалната дирекция по горите в Пловдив обявява и Ден на отворените врати - 6 април, от 9 часа, като всеки желаещ ще може да се запознае с дендрариума в двора на дирекцията и да получи като подарък контейнерни фиданки. На следващия ден ще бъдат наградени децата от Центъра за настаняване от семеен тип към комплекса за социални услуги "Олга Скобелева" в Пловдив, участвали в конкурса за картичка на тема "Дървото - моят живот".

Озеленяване на дендрариума в двора на РДГ и почистване на дворното пространство са предвидени за 8 април. В инициативата ще се включат служители на дирекцията, граждани, ученици и журналисти.

Седмицата на гората ще завърши с голям "Горски празник" на 9 април в парк "Лаута" от 10 часа. Организаторите са подготвили интерактивни игри с цел запознаване с лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях. Във веселбата ще се включат местни изпълнители и детски музикални състави. На пловдивчани ще бъдат раздадени контейнерни фиданки от атласки кедър, които всеки може да засади и да допринесе за това Пловдив да стане още по-зелен град.

"Нека всички пловдивчани, които имат възможност, да се включат в събитията и да покажем нашето отношение към живата природа", призова кметът Иван Тотев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама