Съставиха 373 акта за незаконна сеч в Пловдивско за година

13:24, 29 мар 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
373 акта за нарушения са съставили служителите по опазване на горските територии в Пловдивско през миналата година. От тях 357 са по Закона за горите, като основно става въпрос за сеч на немаркирани дървета и транспортиране на дървесина без превозен билет. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Пловдив Мирослав Димитров.

Издадени са 291 наказателни постановления и са наложени глоби за 37 460 лева, имуществени санкции на стойност 13 050 лева, обезщетения в размер на 4795 лева и парична равностойност 2363 лева.

В прокуратурата са изпратени 213 преписки за разглеждане, като са образувани 6 досъдебни производства и е издадена една присъда - пробация. Тя е за транспортиране на 1.6 куб. м дърва за огрев от акация, немаркирани и без превозен билет, като нарушителят през 2013 г. е имал два акта за същото с влезли в сила наказателни постановления.

Съставени са 11 акта за административни наказания на служители от държавни горски и ловни стопанства, както и 12 акта на лесовъди и един на служител на РДГ. Има и отнети лицензи за лесовъдска практика. Служителите са допуснали нарушения в оформянето на документация и слаб контрол, уточни Димитров.

Най-много набези за незаконна сеч има около селата Розино, Христо Даново, карловския квартал "Меден дол" и Раковски. По думите на директора на РДГ обаче става въпрос за единични отсечени дървета, а не за поголовно обезлесяване на големи територии.

За опазване на горските територии вече близо година работи център за приемане на сигнали на тел. 112 по отношение на горите, дивеча и рибата, съобщи още Димитров. Сигналите веднага се препращат към регионалните дирекции и всеки от тях се проверява на място. Общо постъпилите сигнали от юни 2015 г. до момента са 218.

Във всички складове, които преработвата и продават дървесина, са въведени системи за видеонаблюдение. Камерите работят 24 часа и пазят записи 3 месеца назад. Заснемат се всички камиони, които влизат и излизат от складовете. Монтирани са и GPS устройства на автомобилите, които превозват дървесина. За опазването на горския фонд спомага и въведеният електронен превозен билет, който замени хартиените билети. На дървесината се поставят и допълнителни пластмасови пластини, уточни Мирослав Димитров.

1340 декара са залесени на територията на Пловдивска област през миналата година, като броят на фиданките е близо 1 милион. За тази година е предвидено залесяване на 712 декара, до момента от тях 274 декара вече са залесени, а останалите ще бъдат изпълнени през есента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама