Общини в Пловдивско предлагат промени в Закона за професионалното образование

13:37, 29 мар 16 25 1137 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител Здравко Димитров призова всички представители на общини да направят анализ на потребностите от специализирани кадри в своя регион и чрез него да изпратят предложенията си до Министерство на образованието, за да бъдат заложени при промените в Закона за професионално образование, съобщиха от Областна администрация – Пловдив.

Призивът на Димитров бе отправен по време на среща, на която е приета Областна стратегия за развитие на социалните услуги в област Пловдив за 2016-2020 година, а също така са обсъдени и промените в Закона за професионалното образование и обучение.

Представителите на общините приветстваха подготвяните промени, но поискаха в тях да залегне и промяна в начина на обучение, като например два дни уроци в клас и три дни практика във фирми и заводи.

Професионалните гимназии, които са от важно значение за региона и обучават кадри, от които страната има нужда, макар и да не са достатъчна атрактивни като професии, трябва да бъдат със статут на "защитени". В момента в цялата страна има недостиг на шлосери, заварчици, асансьорни техници, жп техници, фрезисти и др. Не трябва да се допуска да бъдат закривани училища по финансови причини, както и при липса на достатъчно ученици, а да се приемат гъвкави правила при създаването на нови специалности и паралелки. В Закона трябва да има регламентирани "защитените" професии, които ще дават възможност за сформиране и финансиране на паралелки с по-малко деца от официално приетия брой.

Подготвяните промени в Закона за професионалното образование и обучение ще бъдат готови да 15 ноември и се очаква да влязат в Народното събрание до края на годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама