Член на комисията „Анти-тероризъм" в Белгия: Салах Абдеслам е имал по-голямо участие в брюкселските атентати, отколкото в парижките

13:53, 29 мар 16 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Единственият оцелял терорист от парижките атентати Салах Абдеслам е имал по-голямо участие в организирането на атаките в Брюксел, отколкото на тези във френската столица. Това твърди Ян Нолф, съдебният наблюдател и член на комисията „Анти-тероризъм“ към Федералния парламент на Белгия в интервю за BIT (Bulgarian International Television).

По думите му причината за предсрочното освобождаване от затвора на братята Ел Бакрауи, окървавили сърцето на Бюрксел, се корени в грешка в самата правосъдна система на Белгия.

Кой трябва да поеме отговорност и какви мерки ще бъдат предприети, за да бъдат избегнати повече такива инциденти - вижте цялото интервю на Нолф за BIT.

BIT: Белгийските власти са подложени на голяма критика за допуснати пропуски и липса на координация, довели до кървавите атентати на 22 март. Двамата братя Халид и Брахим Ел Бакрауи са били осъждани вече в Белгия и необяснимо защо предсрочно освободени. Налага се логичният въпрос “Защо след като са били задържани в Турция и предадени на белгийските власти, не са задържани и разпитани?”. Салах Абдеслам също не е бил разпитан за евентуална подготовка за бъдещи атентати, въпреки оръжията намерени в неговото скривалище, в деня на арестуването му- 18 март тази година.

Ян Нолф: В събота преди атентатите, Салах Абдеслам беше разпитван официално, но той не каза нищо. Всички видяхме, какви бяха последствията от това мълчание.Външния министър на Белгия беше подложен на критика за това, че избърза да съобщи, че Салах Абдеслам се очаква да проговори. Може би това е ускорило решението на терористите да пристъпят незабавно към осъществяване на експлозиите.

Аз се учудвам, как до момента на атентатите в Брюксел Салах Абдеслам категорично отказваше да бъде екстрадиран във Франция и изведнъж след трагедията, той прие да бъде екстрадиран. Въз основа на това се питам дали участието му в подготовката на атентатите в Брюксел не е по-голямо от това в Париж. Това обяснява внезапното му желание да застане по скоро пред един съдия в Париж отколкото в Брюксел.

BIT: Пропуските са налице, но кой ще поеме отговорност за тях?

Ян Нолф: Белгийският федерален парламент взе решение за създаването на комисия, която ще разследва допуснатите грешки на полицията и съда в страната довели до трагичните събития. Да започнем с това, което смущава не малка част от хората- предсрочното освобождаване на осъдени престъпници. Самата правосъдна белгийска система позволява на осъдените да бъдат освобождавани предсрочно. Единият от братята камикадзе е бил освободен предсрочно от излежаването на присъдата си още през първата половина от нея. А вторият брат е излежал 8 години от общо десетгодишната си присъда. Те не са излезли просто така, а след преценка на безпристрастен съд. Наказанието им не е заради терористични действия, а за насилие и кражби. След освобождаването им те са били наблюдавани от властите и техният социален асистент, но в един момент изчезват. В петък след информацията, дадена от министъра на правосъдието на социалния асистент и прокурорите, става ясно, че два месеца след тяхното изчезване те са били потърсени отново, за да бъдат задържани. Тогава не са открити и никой не е знаел, че те са в Турция.

Изявлението на президента Ердоган е точно. Той подчертава, че турските власти са осведомили белгийския представител в Анкара и че той е информирал Дирекцията на полицията в Брюксел, която се занимава с организираната престъпност. Опозицията в Белгия в лицето на социалистите и зелените настояват

Специализираната Дирекция на полицията за борба с организираната престъпност да понесе отговорност за това, че не е обърнала достатъчно внимание на информацията, която е получила за двамата братя. Аз мисля, че всичко това има по- дълга предистория. Сега се концентрираме върху ролята на белгийския агент в Анкара. Каква част от отговорността ще поеме той, това ще бъде лесно да се установи. Разбира се и това, имало ли е друг начин за да се избегне тази трагедия и доколко сериозно да се приеме предложението на вътрешния министър на Белгия за поставяне на пръстов отпечатък върху личната карта на всеки белгийски гражданин.

Мисля, че тази идея няма шанс да се приеме и приложи на практика. Убеден съм, че не богатата база данни за всеки гражданин на страната ще доведе до справяне с проблема с тероризма в Белгия. Идеята за пръстови отпечатъци върху личните карти ще доведе до един вид наказание на цялото общество. А за всички е ясно, че не можем да криминализираме обществото като цяло. Това е и посегателство върху личния живот на хората. С риск да се повторя продължавам да твърдя, че решението на проблема не е само в това да имаме много информация в базата данни за личния ни живот. Ключът за решаването на проблема е в начина по който се управлява и използва тази информация. Дори с това, което разполагаме до сега, ако беше ефективно използвано ние нямаше да стигнем да тези трагични резултати. Мисля, че това е една от отговорностите и вините и на съдебната система и на полицията.

Ще се наложи да актуализираме много от процедурите. Министърът на правосъдието има проект да смени системата на работа и аз мисля, че това ще се реализира, защото той вече пое всички политически рискове за това. В момента правителството на Манюел Валс работи за приемане на още по строги ограничения в законодателството. Тези нови мерки, приложени към вече съществуващите, дават възможност за налагане на свръх извънредно положение. Аз лично имам съмнение към такъв тип законодателство. През 60 те години в края на войната с Алжир, във Франция временно беше наложено извънредното положение. Наблягам на думата временно, защото то продължи цели 4 години.Не съм привърженик на този метод на действие. По улиците на белгийските градове и най вече Брюксел виждаме въоражени части на белгийската армия, те бяха поставени за охрана на ключови места, включително на летището, веднага след атентатите в Париж миналата година. Тяхното присъствие, обаче, не предотврати кървавия развой на събитията.

Същността на решението на проблема с този вид тероризъм се намира не в използването на силови методи. Трябва да се работи дълго и продължително, в самите проблемни квартали, с много търпение в непрекъснат контакт с проблемните слоеве на белгийското общество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама