Осигуряването на достъпна среда за живот е сред приоритетите на социалните услуги в Русенско

13:54, 29 мар 16 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 29.03.2016 г., в Зала 1 на Областна администрация – Русе под председателството на Станимир Станчев – заместник областен управител, се състоя редовно заседание на Звеното за мониторинг и оценка на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в Област Русе. Информация за срещата съобщават от прес центъра на Областна администрация. 

Главната тема беше свързана с  проведения през 2015 година мониторинг на доставчиците на социални услуги, държавно делегирана дейност, в Русенска област. Беше обобщено, че предоставяните социални услуги в Област Русе са на много добро ниво. В интерес на потребителите е необходимо обаче достигнатото качество да се развива и усъвършенства. Като основен фокус на бъдещата работа беше определено осигуряването на достъпна среда. 

В течение на представените доклади по-късно по дневния ред стана известно, че по направените при мониторинга констатации са предприети действия. Така например, дадената препоръката от страна на д-р Искра Генева – зам.-директор на Регионална здравна инспекция – Русе, за осигуряване на почасово присъствие на медицинска сестра в ЦНСТ „Вяра“ с оглед следене кога и какви медикаменти се дават е взета под внимание, като след мониторинга в услугата е внедрена практика за попълване на „чек“-лист за следене на движението на медикаменти към потребителите. 

Кристина Георгиева – директор на Регионална дирекция за социално подпомагане – Русе, коментира новите моменти, заложени в Областната стратегия за развитие на социалните услуги в Област Русе, които са с приоритетна насоченост към възрастните хора. Както е добре известно за услугите за стари хора има най-много чакащи и там следва да се реагира бързо, като бъдат създадени услуги от резидентен тип. 

Особено внимание беше обърнато и на Оперативния план по общини за изпълнение на стратегията, който според Георгиева е гъвкав и основен инструмент на стратегията. Всяка една промяна следва да бъде предварително коментирана между представители на дирекциите за социално подпомагане и общините, а след което представяна през Звеното за мониторинг и оценка с цел гласуването и залагането й в Оперативния времеви график. 

Последва представяне на информация от общините относно етапа на приемане на Общинските стратегии за развитие на социалните услуги, утвърдените бюджети за тяхното функциониране, планираните нови услуги и осигурена устойчивост на вече приключили проекти чрез финансиране от страна на общините.

Изведени бяха някои добри примери, като проведената през изминалата седмица среща между Община Русе и доставчиците на социални услуги, държавно делегирана дейност, чрез която се цели разработване и внедряване на правила за бъдеща работа и за нейното отчитане. Катя Петрова – началник на отдел „Социални дейности“ на Община Русе, заяви „ние работим в посока ефективно и ефикасно предоставяне на социални услуги на общинско ниво“.

В края на заседанието беше решено да се пристъпи към създаване на организация за провеждане на мониторинг на доставчиците на социални услуги, държавно делегирана дейност, в Област Русе, като се обърне специално внимание на достъпа до и качеството на социалните услуги.

Планира се мониторингът да се проведе през месеците септември и октомври. Това ще бъде четвъртото по ред организирано комплексно наблюдение на социалните услуги в Област Русе, като резултатите от него ще бъдат обсъдени на Звеното за мониторинг и оценка и популяризирани.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама