Личните лекари в Русе затварят кабинетите си на 31 март

14:16, 29 мар 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кабинетите на личните лекари в Русе ще бъдат затворени на 31 март, четвъртък. Това ще е в знак на протест срещу политиката на Министерството на здравеопазването за извънболничната помощ, заяви днес председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в крайдунавския град д-р Орлин Кожухаров.

Уточнено бе, че все пак ще бъдат осигурени дежурни кабинети - по 1 за възрастни и 1 за деца в ДКЦ-1, ДКЦ-2 и в Стоматологичната поликлиника.

"Не е вярно, че въвеждането на електронния автентификатор ще подобри по някакъв начин качеството на достъпа и контрола. Сам по себе си той не съдържа никаква медицинска информация. Освен това в процедурата ще отнеме много дълго време. Въвеждането на този автентификатор изменя използваната във всички останали страни електронна здравна карта, която съдържа пълна информация за пациента. Не е вярно и че има изобилие от направления. Сега в момента например 1 000 пациента практика получава 200 до 240 направления за тримесечие", отчете д-р Кожухаров, като отчете, че за сметка на това се увеличава бумащината, което с нищо не одобрява грижите за пациента.

Той коментира, че това е довело до напускането на много общопрактикуващи лекари, като през 2000 г. в област Русе те са били 147, а сега са 105. 

"Подкрепете ни сега, за да ни има и утре", призова д-р Кожухаров, като добави, че възникналите проблеми и нормативен хаос засягат цялото здравеопазване у нас.

В тази връзка на пресконференцията днес освен общопрактикуващи лекари, присъстваха и представители на различни лечебни заведения и на местното ръководство на Българския съюз, които потвърдиха, че предстои и обсъждането на ефективни протестни действия на всички медици в Русе.

Изразени бяха и съмнения за начина за подписване на новия Рамков договор, който днес бе одобрен от Здравната каса.

"Парите никога няма да стигнат, защото народът ни е все по-болен и по-стар", заяви председателят на съсловната организация на БЛС в Русе д-р Антон Въжаров.

"Цари пълен хаос в ръководството на здравеопазването. Толкова много предложения, едно от друго по-несъстоятелни и по-неприемливи, никой министър досега не е правил. Ако не се вземат мерки, проблемите ще се задълбочат още повече", каза още д-р Въжаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама