Личните лекари в област Добрич затварят кабинетите за ден

15:16, 29 мар 16 25 475 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кабинетите на общопрактикуващите лекари в област Добри утре – 30 март, ще останат затворени. За първи път джипитата излизат на целодневен ефективен протест.

Това обявиха на пресконференция днес председателите на Районната лекарска колегия д-р Галя Василева и на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Стелиян Щерев.

Очаква се в протеста да се включат всички 146 лични лекари от областта и затворени да останат както кабинетите в областния град, така и по общини, включително и селските здравни служби. Всеки по свой начин ще намери най-доброто решение как да изяви своето недоволство, обясни д-р Василева.

В 11 часа пред ДКЦ I протестиращите медици ще се съберат на митинг. В него ще се включат и колегите им от общините Добричка и Балчик. В Каварна, Тервел и Ген. Тошево по места ще се организират и ще имат свои събирания.

В деня на протест в Добрич дежурят неотложните кабинети към двете ДКЦ-та.

„15 години вече върху нас се упражняват всякакъв вид реформи при които ние или съдействаме, или се опитваме да съдействаме, да изнесем ситуацията на плещите си, но истината е, че българските лекари сме срещу пациентите“, каза д-р Василева. Тя подчерта, че ефективните протестни действия се инициират от Националния съвет на Българския лекарски съюз и от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

„Решението на НС на БЛС за пореден път заявява, че състоянието на здравеопазването е достигнало до критичната точка на хаоса и предлаганите промени не водят до развитие и подобрение на здравната система“, посочи д-р Василева. Лекарите настояват проектът за решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен.

Д-р Щерев посочи, че исканията на лекарите са да се прекрати намерението за свръхадминистриране, огромна, изключително ненужна бумащина, както и полагането на няколко подписа на пациента на един и същ амбулаторен лист.

Вчера д-р Василева е уведомила ръководителите на лечебни заведения. Вече има уверението на Центъра за психично здраве, че подкрепя протестиращите и по свой съобразен начин ще протестират. Подкрепа заяви и управителят на ДКЦ II д-р Валери Веселинов.

Всичко това се прави за доброто обслужване на пациентите, подчерта д-р Василева. Тя посочи, че е възможно през следващите дни лекарите да протестират по час-два всеки ден. Ако до 1 април не бъде намерено решение, единственият наш ход е да не сключим договора, който се предоставя от Надзорния съвет на НЗОК. Това ще означава, че пациентите няма да могат да ползват предимствата, че са здравно осигурени, посочи тя. Като подчерта, че целта е да не се стига дотам.

„Това не е последният протест. Ние ще продължим да протестираме. До такива катаклизми ще се стига периодично дотогава, докато не се разбере, че системата на здравеопазване в България е тотално сбъркана. Това, което се прави в България, не е здравеопазване“, посочи д-р Веселинов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама