560 нарушения са открили русенските трудови инспектори през февруари

15:20, 29 мар 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
117 проверки са направили трудовите инспектори през февруари, стана ясно по време на пресконференция днес. Данните изнесе Светлана Лазарова, главен инспектор в дирекция „Инспекция по труда“.

От установените нарушения на последващ контрол са подлежали 31. Общият им брой пък е бил 560, 263 от които са били свързани с непредоставянето на здравословни и безопасни условия на труд, а останалите са неизпълнение на разпоредби на Кодекса на труда и на подзаконови нормативни актове, уреждащи трудовите праоотношения.

През втория месец на година са направени 549 предписания за отстраняване на нарушенията. 12 са съставените актове, а издадените наказателни постановления са за 13 200 лв.

Няма сериозни трудови злополуки, общият им брой е 4 за 3 месеца. Постъпили са обаче 18 жалби и сигнали от работници и граждани. Основно те са за неизплатени заплати при прекратяване на трудовите договори. Често не се издава писмен документ за това, не се заплаща и извънредният труд. Има една жалба от работник, спечелил дело за уволнение, но въпреки това решението на съда не е изпълнено от работодателя и човекът не е допуснат до работа.

Към момента се извършват и проверки по списък, предоставен от НАП. Причината е, че когато от 1 юли 2015 г. минималната заплата стана от 360 на 380 лева, много работодатели не са увеличили този доход, върху който осигуряват служителите си. Има случаи, в които това нарушение е продължило до края на 2015 г.

В списъка от нарушители, предоставен от НАП, са включени 250 фирми. Досега са проверени 69 от тях, но в 30 предприятия не са установени нарушения. Общият брой на работещите в посочените от НАП дружества е около 1 900 души.

Ощетените от тях, установени досега, са 64 човека. Друго нарушение е, че при промяна на осигурителния доход работодателят е длъжен да предостави на работника допълнително споразумение, с което да го уведоми за промяната, но това често не се прави.

922 са регистрираните еднодневни трудови договори. Те са основно от регионите на Сливо поле, Мартен и Николово. Свързани са с наемане на работници в овощни градини, лозя и за отглеждане на зеленчуци. Броят надвишава миналогодишния, тъй като нововъведението е от юли 2015 г. и по тази причина сега тече разяснителна кампания по него. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама