НАП напомня на русенци да проверяват редовно здравноосигурителните си права

15:30, 29 мар 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През отминаващия месец март 2 268 жители на региона са ползвали в офиса на НАП в Русе услугите за изясняване на здравноосигурителния им статус. Важното за всички тях от 1 януари 2016 г. е да не се забравя заплащането на месечната вноска за здраве от 16.80 лева всеки месец. В случай, че пропуснат до 3 вноски, те рискуват отново да са с прекъснати здравни права и ще трябва да платят дължимото за 5 години назад.

Това съобщиха от местния офис на приходната администрация край Дунава.

С промените в законодателството, лицата които са загубили здравните си права, могат да ги възстановяват след заплащане на неплатените вноски за последните 5 години (60 месеца). Преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали и Декларация образец 7. Не трябва да се забравя също и че, ако те имат по-стари задължения, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление по чл. 2а от Наредба Н-8, в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените пари ще отидат за покриване на най-старите им задължения, ако имат такива.

С новите промени в закона за здравното осигуряване, лицата които работят само по граждански договори, ще се считат за здравно осигурени, само ако сумата от месечния им осигурителен доход е по-голяма или равна на минималната работна заплата - 420 лв. Има вероятност някои лица да загубят здравните си права, ако не са подали съответната осигурителна декларация или се осигуряват на по-малка сума от минималната работна заплата. Например, ако човек получава само хонорари или работи на граждански договор и през първите три месеца на 2016 г. е получавал само по 300 лв., ще се окаже, че от 1 април е загубил правото си на безплатно лечение. Информацията от регистъра на уведомленията за сключени и прекратени трудови договори вече няма да служи като основание за определяне на това дали за даден месец човек е здравноосигурен, посочват от НАП.

От 1 януари 2016 г. здравноосигурени вече са само тези работници и служители, за които работодателят е подал до НАП уведомление, осигурителна декларация и е внасял реално и редовно здравни вноски за тях. Възможно е да има работодатели, които или са подали само уведомления, но без декларации, или са подали всички документи, но не са внасяли нищо. Тъй като по закон при 3 неплатени вноски се прекъсват здравните права, то от 1 април здравната система може да "изхвърли" формално осигурени по тази схема хора.

От офиса на НАП в Русе съветват гражданите да направят справка за здравноосигурителния си статус от електронната услуга на НАП в сайта www.nap.bg, където могат да направят това с въвеждане на своя ЕГН или ПИК. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Могат да използват и националния информационен телефон на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама